Із далекого острова Джерсі

Під час Другої світової війни німецькі війська захопили британський острів Джерсі в протоці Ла-Манш і почали будувати там підземні сховища для госпіталю та командних пунктів гарнізону. До роботи були залучені французькі та радянські військовополонені. Більшість радянських військових потрапили в полон під час літньої кампанії 1941 року на території України.

У ході підземних робіт протягом 1942-1944 років через важкі умови праці та погане харчування багато полонених померло. Їх ховали на кладовищі Монт-а-л’Аббе в братських могилах неподалік від місця проведення робіт. Німецьке командування вело облік померлих, але під час евакуації гарнізону 1944 року більшість архівів було знищено. Частина пошкоджених вогнем архівів потрапила до рук британського уряду.

2004 року британська сторона почала поступово передавати Росії (як правонаступнику СРСР) окремі документи архівів, у яких ідеться про радянських військовополонених. Апаратом військового аташе при посольстві України у Великій Британії отримано копії окремих документів названого архіву, де згадуються військовополонені українського походження. Загальна кількість загиблих невідома. Вказано лише 71 прізвище померлих. І це тільки на одному невеличкому острові, навіть не позначеному на географічних картах.

Серед похованих – люди віком від 17 до 55 років, є також діти: Петро Бородай восьми років і Григорій Костильов – ще немовля – лише десять місяців. У них, як і в дорослих, є окремі могильні номери. Поховання починаються з 21 серпня 1942 р., тобто невдовзі після доставки першої партії полонених з України. Останнє – 30 червня 1944 р., в період евакуації німців у зв’язку з відкриттям союзниками другого фронту.

Серед похованих восьмеро киян. Імена Федора Наконечного, 1894 р.н., Івана Карманліди, 1914 р.н., Василя Хармати (Гармати), 1922 р.н., Миколи Мирончука, 1925 р.н., увічнено в Книгах Пам’яті України – місто-герой Київ. Щоправда, про двох останніх записано «загинув у полоні», де саме – не вказано. А прізвища Володимира Крохмалюка, 1895 р.н., Василя Сога (Шога), 1913 р.н., Миколи Ярощука (Корнищука), 1918 р.н. та Дмитра Ложенського (рік народження не вказано) до Книги Пам’яті не внесено взагалі.

Повідомляємо рідних і близьких, бойових побратимів про долю померлих на чужині людей. Книга Пам’яті буде вдячна за будь-яку додаткову інформацію. Наша адреса: м.Київ, вул.Б.Хмельницького, 51-а, наукова редакція «Книга Пам’яті України – місто-герой Київ».

Г.ЯСЄВ, завідувач редакції