Круглий стіл із «гендерними» кутами

Схоже, в Україні всерйоз узялися за просування ідей реальної рівності жінок і чоловіків. Це зумовлено зокрема тим, що Україна підписала ряд міжнародних документів, які зобов’язують нашу державу забезпечувати розвиток суспільства на основі паритетної демократії.

Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції разом із Програмою рівних можливостей ПРООН провели круглий стіл «Гендерна політика в контексті європейської інтеграції». Зібрання, яке вів Олег Зарубінський, перший заступник голови комітету, було досить представницьким: на ньому виступили Роман Зварич, міністр юстиції України, Йон-Крістер Оландер, Посол Швеції в Україні, Лаура Рейніля, Посол Фінляндії в Україні, Снофрід Емтеруд, Тимчасовий Повірений  Посольства Норвегії в Україні, Тетяна Кондратюк, заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту та інші.

Питання, які обговорювали учасники круглого столу, вже вкотре звучать на схожих зібраннях. Гендерна рівність – виклик часу і фундаментальна цінність, яка зумовлює реальні зміни в економічному, гуманітарному, соціальному вимірах. Україна зобов’язана напрацювати конкретні механізми утвердження рівного доступу жінок і чоловіків до ресурсів, влади, усіх сфер суспільства. «Україна не може розвиватися поза світовими процесами. У світі вже утвердилася тенденція гендерного розвитку – прийняття законів про рівність жінок і чоловіків державами. І цей процес розвивається однаково активно в країнах із різним рівнем розвитку: північних державах Європи, Німеччині, Словенії, Македонії, Румунії, Канаді, Японії», – висловив  своє бачення  ситуації  Олег Зарубінський, перший заступник Голови Комітету ВР України з питань євроінтеграції. А  Міністр Юстиції України Роман Зварич обіцяв  активне сприяння тому, аби Закон про рівні можливості жінок і чоловіків якнайшвидше набув чинності. Та він і досі не прийнятий Верховною Радою, а як законопроект був поданий ще  у жовтні 1999 року і пройшов фактично лише перше читання.

Суть круглого столу – в розробці конкретних рекомендацій для державних органів і громадських організацій.  Втілення  їх має заохотити і чоловіків, і жінок до нового, сучасного вирішення соціальних питань, зменшить корумпованість влади, що підтверджує досвід розвинених країн. Бо в певному сенсі наше суспільство досі «залишається  феодально зорієнтованим», – зазначив один із доповідачів. «Гендерна рівність – показник культури нації», – підкреслив інший. А головне – у суспільстві, де жінки і чоловіки мають рівні не тільки права, а й реальні рівні можливості,  виграють усі його члени.