Відлуння лондонських вибухів

В Україні віддавна існує повір’я, що на Івана Купала вся нечисть активізується та всіляко шкодить людям. І хоча всі, здається, остерігаються, та без неприємностей, як правило, не обходиться. Проте такого лиховісного 7 липня, як цього року, не пам’ятаю і, дай, Боже, аби ніколи більше не було. Четвергового вечора вся планета здригнулася від жаху – в результаті серії вибухів у метрополітені та автобусах Лондона понад 50 осіб загинуло і близько тисячі поранено.

За повідомленням американської телекомпанії Ей-Бі-Сі, на місці чотирьох вибухів, що прогриміли, поліцейські також знайшли важливі частини годинникових механізмів, які привели в дію вибухові пристрої. Раніше британські слідчі вважали, що вибух в автобусі був справою рук терориста-самогубця.

У документі, зокрема, звучить заклик до всіх країн сприяти у притягненні до суду відповідальних за теракт, а також висловлено прагнення до викорінення тероризму.

У Міністерстві транспорту й зв’язку України вирішили посилити заходи безпеки на транспорті у зв’язку з терористичними актами у Лондоні. Розпорядження по міністерству про це підписано в четвер увечері. У Мінтрансзв’язку також повідомили, що вони мають доручення й намір спільно зі Службою безпеки України створити Антитерористичний центр на транспорті. У зв’язку з цим у пасажирів можуть виникнути певні незручності, тому в Мінтрансзв’язку заздалегідь вибачаються перед громадянами, але вважають безпеку людей пріоритетом номер один.

За словами начальника управління охорони Київського метрополітену Вадима Марінкевича, кияни можуть спокійно користуватися цим найпопулярнішим у столиці видом транспорту, бо він надійно охороняється. Кожні дві години міліціонери з командирами з числа офіцерського складу здійснюють обхід станцій метрополітену, прилеглої території та службових приміщень. Також біля турнікетів на всіх 43 діючих станціях чергують міліціонери з металошукачами. Останнім часом на допомогу міліції прийшли кінологи з собаками, натренованими на пошук вибухових пристроїв. Вони проводять перевірки на станціях «Хрещатик», «Майдан Незалежності» та «Вокзальна» постійно, а на інших – згідно з графіком. Також на кожній станції у кімнаті міліції є спеціальний пристрій, яким у разі виявлення підозрілого предмета співробітники накривають його для забезпечення надійного захисту пасажирів до прибуття спеціалістів-вибухівників. Особовий склад перед початком чергування щодня проходить інструктаж. У ці дні керівництво управління охорони проводить його особливо ретельно.

У зв’язку з терористичними актами в Лондоні внутрішні війська МВС України з четверга посилили охорону дипломатичних представництв у Києві.