За традицією, в Пущі-Водиці

Так уже сталося, що велике християнське  свято – Різдво Іоана Предтечі (Хрестителя), котрий провістив прихід Спасителя і охрестив у йорданських водах Ісуса Христа, збіглося в часі з таємничим, чарівним і казковим Купайлом, улюбленим у народі  з далекої пори. Дохристиянської, язичницької, коли наші пращури-руси вірили в богів Сонця, Вогню і Врожаю,  вклонялися зелені й квітам, розмовляли з ними і співали їм пісень. Купальської ночі, свідчать легенди, зело набуває чарівницької, нездоланної сили, а найсміливіші пробували відшукати цвіт папороті й стати казково багатими або загинути від нечистої сили, котра  той цвіт береже.

Старовинні традиції наш поетичний народ проніс крізь віки, зберіг і примножив. Не забулися особливі пісні й танки. Вінки вміють сплітати навіть маленькі дівчатка. Це можна було побачити у парку культури  й відпочинку в Пущі-Водиці, де Київський дитячий фонд Київської міськдержадміністрації понад 15 років влаштовує для  малих і дорослих гарне свято. Задовго до його початку  сходилися вихованці кількох шкіл-інтернатів, притулку та дитячих санаторіїв. Дівчатка, як годиться, у вінках. Походжали у купальських костюмах «от кутюр» – з білого льону, вишитих червоними маками – вихованки дитячої студії «Стиль і мода». Згодом на сцені вони показали справжнє шоу. Приїхали й земляки директора Дитячого фонду Ніни Семенюк – фольклорний ансабль «Гук» із Житомирщини.
Старші насолоджувалися концертом, а малеча нетерпляче позирала в ліс, очікуючи приїзду прикордонників-кінологів із чотирилапими помічниками – службовими собаками. Чудеса їхнього вишколу багаторічні друзі дитячого фонду показують у цьому парку двічі на рік – на Масляну і Купайла. До речі голова Державної прикордонної служби генерал-полковник М.Литвин завжди відгукується на прохання взяти участь у заходах Фонду.

Розважалися до вечора. А після святкового феєрверку запалили на березі озера багаття й пустили по воді вінки.