Мешканці шести будинків захищаються

Перспектива будівництва готельно-житлового комплексу «Дипломат» на вулиці Гоголівській, 44-46, викликала ще один містобудівний конфлікт. Кияни, які мешкають поблизу майбутньої новобудови, категорично проти намірів компанії «Інпредбуд» Генеральної дирекції Київської міської ради з обслуговування іноземних представництв звести в їхньому дворі багатоповерхівку. Зважаючи на інтереси мешканців, керівництво компанії вирішило обговорити з ними перспективи будівництва.

До зустрічі підготувалися ґрунтовно. Поспілкуватися із занепокоєними мешканцями прийшли всі, хто причетний до будівництва, – представники замовника, інвестора, архітектори й проектанти, навіть працівники ЖЕКу. Розповіли про всі деталі новобудови, ілюструючи схеми і макети. За проектом на місці занедбаної двоповерхівки у невеликому дворі має постати 5 – 14-поверховий будинок із підземним паркінгом, офісами й апартаментами для тимчасового чи тривалого проживання іноземних дипломатів. Проект з певними зауваженнями було затверджено на містобудівній раді, тепер архітектори допрацьовують його. Проектувальники запевняють, що врахували усі нормативи з інсоляції та інші вимоги щодо забудови на цій ділянці.

Проте мешканці шести будинків, що можуть відчути вплив багатоповерхівки, архітекторам віри не ймуть. Вони бояться будівництва, адже домівки їхні розташовані на засипаних ярах. Внаслідок зсувів в одному з будинків вже виникла тріщина. Його мешканці вбачають у «монстрі» (саме так вони називають майбутнього «Дипломата») загрозу для життя. Генеральний директор «Інпредбуду» Микола Карпенко пообіцяв, що  будівництво одразу припинять, якщо через нього з’являться якісь ушкодження сусідніх споруд. Але навіть це мешканців не заспокоїло. Вони скептично поставилися до планів обстеження усіх будинків і квартир ще до початку будівельних робіт. Не «підкупили» й обіцянки посадити нові дерева та заасфальтувати доріжки, відремонтувати покрівлі, фасади та під’їзди деяких будинків коштом інвестора.

За словами голови ініціативної групи Бориса Савенка, мешканці й надалі вимагатимуть від міської влади якщо не заборони будівництва в їхньому дворі, то хоча б зменшення об’ємності споруди та її  висотності  (до 9 поверхів). Також громада вимагає укріплення фундаменту аварійного будинку та розв’язання проблеми транспорту – рух вузькою Гоголівською і нині ускладнений, а після спорудження комплексу стане ще гіршим, – вважають жителі кварталу.

Обидві сторони конфлікту сподіваються на його позитивне розв’язання. Замовники намагаються врахувати думку мешканців, а ті обіцяють влаштувати акції громадської непокори, якщо їхніми інтересами знехтують.