Кадрові помилки слід виправляти

Під час прес-конференції міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко наголошував тричі, що в нього залишається обмаль часу… Мабуть, Юрій Віталійович виходив зі сказанного ним 8 лютого цього року, коли Президент України представляв його керівництву відомства як міністра.

Йшлося про те, що у разі, коли за рік в державі не вдасться утвердити законопорядок, а в МВС – елементарний порядок, міністр змушений буде піти із політики. Погарячкував тоді Юрій Віталійович, чи був справді відвертим, – сказати не берусь. Але те, що до елементарного порядку у відомстві далеко, стверджувати можу. І корінь зла, як на мене, слід шукати не в конфлікті Ю.Луценка з його екс-заступником О.Фокіним. Річ у тім, що більшість структурних підрозділів МВС не поспішає працювати як відлагоджений механізм. Завзяті люди у відомстві є, а от результатів – катма. За прикладами далеко ходити не треба. Так, Президент України Віктор Ющенко уже робив міністрові зауваження щодо ДАІ. Та Юрій Віталійович і сам добре розуміє, що корупцію тут ще не подолали. З приводу цього він повідомив, що розробляється план радикального реформування цієї структури. І закликав громадян країни не давати даішникам хабарів.

З позиції міністра пан Луценко стовідсотково правий. Але й ні для кого не секрет, що більшість водіїв певною мірою порушує правила дорожнього руху. Звичайно, вони розуміють, що нести адміністративну відповідальність – платити штраф – за порушення треба. Але потрапляти в нудну судову тяганину, що забирає багато часу, ой як не хочеться. Тому й вважають за краще розраховуватися з автоінспектором тет-а-тет. Всі учасники негласної домовленості задоволені. Може, новий документ підкаже шлях розв’язання проблеми? Будемо сподіватися.

Ну, нарешті, міністру внутрішніх належало відповісти на питання, навіщо, наприклад, отой скандал щодо прослуховування телефонних розмов Олександра Фокіна?

Звернутися з поданням Президентові України про звільнення Олександра Фокіна з посади було нелегко. Хоча б тому, що Юрій Луценко сам рекомендував його на це місце як людину обізнану в справах ведення бізнесу. Але, за словами керівника МВС, Фокін недостатньо проявляє організаторські здібності – не може чи не хоче. Це підтверджується, за словами міністра, тим, що о.Фокін, який відав питаннями тилового і фінансового забезпечення, не наважився провести аукціони з продажу дачі (насправді це величезний спортивно-оздоровчий комплекс) колишнього керівника відомства Миколи Білоконя, а також з продажу чималої кількості престижних іномарок, що їх свого часу закупило МВС. Крім того, Олександр Фокін зловживав службовим становищем. Мається на увазі використання автомобілів відомства членами його родини, а також надання охоронних послуг, на які ні сімейство пана Фокіна, ні він сам права не мають. І, насамкінець, Олександр Фокін активно лобіював інтереси бізнесових структур, які очолював, а також інтереси бізнесу членів своєї родини.

Колізія із екс-заступником міністра внутрішніх справ наочно підкреслює, що у вирішенні кадрових питань у МВС не все гаразд. І молодому міністру слід, мабуть, збагнути, що не кожен ділок може стати захисником державних інтересів. Ну а щодо помилок у підборі кадрів, то від них не застрахований жоден керівник. Тільки треба їх вчасно визнавати і виправляти.