І батогом, і пряником

Популістські ухвали українського уряду викликають серйозне занепокоєння у США і перешкоджають поступові в українсько-американських відносинах. Про це нещодавно заявив представник Державного департаменту США Пол Картер, який опікується питаннями відносин з Україною у сфері політики.

Головним та єдиним реальним досягненням нової української влади Картер вважає скасування цензури в засобах масової інформації та розширення журналістських свобод, Водночас, як інформує «Радіо Свобода», він та певні конгресмени висловили невдоволення темпами реформ та рівнем готовності українських можновладців їх здійснювати.

За словами Картера, Вашинґтон занепокоєний економічною політикою українського уряду, особливо спробами контролювати ціни та різким підвищенням пенсій. Ці кроки можуть бути виправданими з погляду здобуття підтримки на парламентських виборах наступного року, але така політика може, ймовірно, посилити інфляцію, зашкодити макроекономічній стабільності та позбавити Україну перспективи перетворення на заможну державу.

ДО РЕЧІ

Водночас група впливових американських політиків та інтелектуалів, зокрема Медлен Олбрайт, Джеймс Бейкер і Генрі Кісінджер, закликають адміністрацію США вимагати від ЄС та НАТО недвозначної згоди щодо відкритих дверей для майбутнього членства України після парламентських виборів у березні наступного року.