Щоб фахівці не залишились без роботи

Не так давно Леонід Кравчук представив проект закону «Про Кабінет Міністрів». Не відстають від опозиції й провладні сили. Українська народна партія запропонувала свій варіант розв’язання проблеми – законопроект «Про політичних посадових осіб в органах державної влади України». Він покликаний вдосконалити існуючий механізм формування центральних та регіональних органів влади.

Новий закон, у разі його прийняття, регулюватиме порядок призначення на державні посади та керівні пости в державних підприємствах та установах. Таким чином, цей нормативний акт захищатиме фахівців-державників, які плідно працюють на Україну. Адже під час призначення нових посадовців не завжди слід керуватися лише політичними інтересами.

– Не може бути ситуації, коли фахівці працюють на державні інтереси, а їх виганяють на вулицю, – зауважив голова УНП Юрій Костенко.

Нині в законодавстві України немає жодного нормативно-правового акта, який регулював би процес призначення посадовців. Зокрема, після проведення виборів Президента чи Верховної Ради. Виникає питання: яких посадовців можна змінювати, а яких – ні. Законопроект передбачає, що Голова Верховного Суду, генпрокурор чи уповноважений Верховної Ради з прав людини працюватимуть незалежно від того, чи змінилася влада.

Сам процес призначення мусить бути відкритим. Громадськість повинна мати достатньо інформації про майбутнього державного посадовця. Його кандидатуру також розглядатиме профільний комітет Верховної Ради. Свій висновок щодо кандидата зробить СБУ, аби унеможливити потрапляння до влади людей з темним минулим.

На думку авторів, цей закон дасть змогу створити чіткий та зрозумілий механізм формування центральних та регіональних органів влади. І стабілізує політичну ситуацію в Україні.