Цікавий посібник

Чи багато знаємо про Київ першого року офіційного входження УССР до складу московського Союзу? Року, коли Хрещатик перейменовано на честь померлого комуніста Вацлава  Воровського, а Дніпровський завод – на завод імені Артема? 80 років тому видано книжку В.Кистяківського «Киев в географических экскурсиях и цифрах» з широкою панорамою міського життя саме на 1923 рік.

Характеризуючи терени тогочасного Києва, автор подає назви 17 «районів міського характеру» – на відміну від околичних «районів приміського характеру». Цікаво, що поряд з такими класичними топонімами як Поділ, Печерськ, Лук’янівка, Шулявка, Звіринець названо й такі, яких немає в інших джерелах того часу, – насамперед, архівних. Але ж, погодьмося, такі влучні імена історичних районів, як Гостинодвірський (Поділ), Нестеро-Фундуклеївський (довкруг Володимирського собору), Тарасівський (Паньківщина), Окраїно-Либідський (Нове Строєніє), заслуговують на добру згадку.

Автор тепло пише про архітектурні перлини, наприклад: «Частина Пасажу, з боку Мерінґівської вулиці, – це цікавий куточок, який переносить увагу до західного європейського великого міста». У Києві, який не зазнав іще перманентної епопеї «ущільнення», «на одне зайняте помешкання (припадає) 1,27 сімейств та 5,12 людей». Як відомо, річковий водогін спорудили напередодні Другої світової війни. А в час, про який ідеться, кияни пили підземну воду. В.Кистяківський уточнює: «Працездатних артезіанських свердловин 30 із 61 існуючої… Вода збирається в чотирьох резервуарах, де збагачується повітрям. Після цього насосами вона подається в мережу».

Утім, жителі околиць користувалися водою зі струмків. Автор констатує: «Майже всі київські струмки… перетворено на стічні канави. Щоб спостерігати ручай в його природному стані, треба вирушити до Пущі-Водиці – річки Котурки або Горенки, чи до Дарниці – Дарницького струмка».

На жаль, я не зумів уточнити ім’я автора – (Василя, Володимира, Віталія?) Кистяківського, оскільки обкладинка згаданої книжки містить лише ініціали В.В. На відміну од інших славнозвісних однофамільців, про цього діяча не згадують енциклопедії.