«Кітка» – це букет пісень

«Кітка» – один з найкращих вокальних етнографічних колективів США (Сан-Франціско) – за міжнародним спільним проектом «Русла прадавніх пісень» уперше приїхав до України в експедицію, яка завершилася концертом у Києві «Пісні обереги».

Слово «Кітка» в перекладі з болгарської означає оберемок квітів, букет. Таку красиву назву неспроста обрав для себе гурт співаків, які продовжують східноєвропейську вокальну традицію і здобули міжнародне визнання. В оригінальному виконанні «Кітки» старовинні пісні, давні техніки співу набувають сучасного звучання. Коло зацікавлень ансамблю дуже широке. Співаки співпрацюють із композиторами, хормейстерами, режисерами театру і кіно. Зустріч і співпраця із актрисою, співачкою, композитором Мар’яною Садовською породила задум великого проекту – подорожі до України, щоб заглибитися в світ українських пісень. Результатом експедиції має стати етноопера «Русалки». У ній поєднаються давні українські русальні пісні з сучасними вокальними та інструментальними мелодіями.

У рамках проекту «Русла прадавніх пісень», що здійснюється за програмою Центру Леся Курбаса, упродовж двох тижнів (з 15 червня по 1 липня) гурт «Кітка» зустрівся з українськими автентичними співаками, гуртами, які працюють у різних стилях і напрямах і які свято зберігають автентичну, живу традицію української народної пісні. Поміж них – фольклорний гурт «Древо», гурт автентичних співаків із села Крячківка Пирятинського району Полтавської області, співаки із сіл Гавронщина, Сварицевичі. У ці співучі села гурт «Кітка» провів етнографічні експедиції, а в Києві в Українському центрі народної культури «Музей Івана Гончара» гості спілкувалися з народною артисткою України Ніною Матвієнко, яка дала для співаків майстер-класи. Повела їх до багатющих джерел-русел українських народних пісень, якими захоплюється світ. Тепер ті пісні на широтах-меридіанах далеких континентів звучатимуть і з вуст співаків «Кітки», що понесуть їх розкішним букетом від серця до серця.