Відчути вічність…

Утомившись від суєти суєт, стрімкого ритму буднів, так хочеться надвечір’ям чи недільного ранку поринути душею, усім єством у багатоголосся блаженної музики, співу, що зцілює й підносить. І, відсторонившись від клопотів скороминущості, подумати про високе й вічне…

Такі хвилини блаженства подарували нам талановитий композитор, філософ у музиці Віктор Степурко й хорова академічна капела «Почайна» (художній керівник Олександр Жигун) та Державний естрадно-симфонічний оркестр України (художній керівник Віктор Здоренко), які записали на компакт-диск твір-диптих «Літургія сповідницька» для читця, солістів, хору, органа, симфонічного оркестру в десяти частинах і «Богородичні догмати» для хору та симфонічного оркестру. Солісти: бас – Олег Чернощоков, тенор – Петро Криволапов. Читець – сам автор Віктор Степурко – фундатор новітнього напряму в сучасній українській православній духовній музиці.

До задуму написати цю музику Віктора Степурка наштовхнув твір відомого чеського композитора Леоша Яначека «Меса Глагольська» (1927 р.) для солістів, хору, оркестру, органа на старослов’янські тексти. Але ці два музичні твори мають докорінну відмінність – вони різняться пророкуванням майбутнього. Чеський композитор створював месу в XX столітті, в тому часі, що став фактично кульмінаційним в апогеї атеїзму, розп’ятті Сина Людського – людської цивілізації. І в цьому суть трагедійності образів, що все посилюються в ораторії «Меса Глагольська». А твір Віктора Степурка – це літературно-музична сповідь, ближча за своєю стилістикою до літургійної моралі. Хоч у творі й зображаються образи зла – аж до кульмінаційного «Отче наш», але переважає світле романтичне піднесення, що у фіналі стає довершеним. «Літургія сповідницька» присвячена світлій пам’яті гетьмана Івана Мазепи. Цей твір продовжує ідею, яку започаткував композитор Степурко в українській православній месі «Богородичні догмати XVII ст.» світлої пам’яті св.Димитрія Ростовського.

Дві великі постаті – Димитрій Туптало (св.Димитрій Ростовський) і гетьман Іван Мазепа – надихнули композитора створити цей грандіозний диптих. До слова, Віктор Степурко нині мешкає на батьківщині Димитрія Туптала – в містечку Макарів, що поблизу Києва.

…Тож збагатімо себе цією дивовижною і, здається, безмежною музикою, що несе світле відчуття вічності.