Одна путівка на два роки

Багато людей звикли отримувати путівки на оздоровлення за місцем роботи, які надаються за рішенням комісї із соціального страхування підприємства чи організації. У червні цього року в порядок видачі путівок внесено деякі зміни. Про них «Вечірці» розповіла директор Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ганна ЖУРАВЛЬОВА.

– Справді, правлінням Фонду було ухвалено Інструкцію про порядок забезпечення застрахованих осіб і членів їхніх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаних за рахунок коштів Фонду. Цей документ було розроблено на підставі Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням».

Придбання путівок до санаторно-курортних закладів, розташованих на території України, здійснюється за рахунок коштів Фонду в межах асигнувань, передбачених статею «Оздоровчі заходи» та кошторисами регіональних програм відділень Фонду. Путівки купують за тендером.

Щодо внесених змін, то хочу звернути увагу працівників комісій із соцстрахування на те, що людині, яка має страховку може бути виділена тільки одна путівка протягом двох календарних років. Крім путівок до санаторію-профілакторію за умови часткового фінансування його за рахунок Фонду надаються кошти на відвідання реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу та для лікування дитини без супроводу дорослого. Отримати таку послугу можуть застраховані особи протягом року.

При цьому одна і та ж людина протягом року може отримати лише одну послугу із санаторно-курортного лікування. Тобто, якщо ви, приміром, цього року отримали путівку до санаторію, то вже не маєте права отримати її ще й до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення.

– А яку частину вартості путівки маємо сплачувати з власної кишені? Чи є можливіть отримати путівку безплатно?

– Якщо ви отримали путівку в двомісний номер, то маєте сплатити, із врахуванням вашого матеріального стану, 10, 20, 30 а то й 50 відсотків її вартості. Якщо ж мешкатимете в одномісному номері, то маєте сплатити половину вартості путівки, незалежно від свого матеріального стану.

Щодо безплатних путівок, то нині таких немає.

– Якщо застрахована особа придбала путівку за власний кошт, чи може Фонд відшкодувати частину її вартості?

– Путівка до санаторно-курортного закладу, придбана страхувальником або застрахованою особою самостійно, за рахунок коштів Фонду не оплачується.
– Часто за однією путівкою бажають відпочивати дружина з чоловіком або з дітьми. Це можливо?

– До нас звертаються громадяни з проханням поділити путівку. Комісія або уповноважений із соціального страхування в окремих випадках може ухвалити рішення щодо поділу путівки між застрахованою особою та працюючим членом її сім’ї – дружиною або чоловіком чи дитиною віком від 4 до 18 років, а також застрахованою особою та членом сім’ї, що є студентом ВНЗ. А якщо розділити путівку хочуть дві застраховані особи, що працюють на одному підприємстві, то вони мають отримати на це попередній письмовий дозвіл адміністрації санаторно-курортного закладу. В такому разі термін лікування кожної особи має тривати не менш як 12 діб. Буває, що застрахованій особі надають листа про поділ путівки без попередньої домовленості з адміністрацією санаторію. Тоді трапляється, особливо влітку, що через наплив відпочивальників адміністрація відмовляється поділити путівку, бо немає змоги надати ще одне місце. Значить відпустку буде зіпсовано…