Скільки коштує місце під сонцем?

Кожен вирішує, куди поїхати у відпустку, зважаючи на вміст свого гаманця. Заможніших чекає відпочинок на екзотичних островах, в Іспанії, Італії, Греції, Туреччині. Українці з середнім достатком купують квитки до Криму.

Скільки треба сьогодні мати в кишені, щоб вирушити до моря?

Курортні витрати починаються вже біля віконечка залізничної каси. Купейні та плацкартні квитки до Сімферополя коштують 75 або 42 гривні, місця в спальному вагоні ні багато ні мало – 305 грн. Додайте ще 10-15 грн. на постільну білизну, чай-каву тощо.

На вокзалі Сімферополя не встигнеш ступити на перон, як спритні таксисти, намагаючись скористатися вашою розгубленістю та необізнаністю, будуть запевняти, що до Ялти чи Алушти жоден транспорт, крім таксі, не ходить. Не варто одразу віддавати сотню гривень цим хитрим дядечкам. Маршрутки до будь-якої точки півострова курсують одна за одною і довезуть вас з не меншими зручностями, проте всього за 15-20 грн. Тролейбусом доведеться добиратися на годину довше, зате дешевше – до 10 гривень.

Та ці витрати дрібниці порівняно з цінами на житло. Знімати номер в готелі за кілька сотень зелених на добу людині з середнім достатком, звичайно ж, не по кишені. Подорожчали цього року й путівки. Тому залишається приватний сектор. Моя знайома кілька днів тому повернулася з Ялти і розповіла, що в червні, коли температура води в морі становила всього 9 градусів, можна було знайти кімнату за 15 доларів на добу. А в розпал пляжного сезону ціна зросте вдвічі-втричі. Такі ж ціни в Судаку, Новому Світі, Алушті, Гурзуфі. В Євпаторії та невеличких селищах трохи дешевше.

Квартиру знайти не складно. Вже на автовокзалі шукачів місця під сонцем буквально хапатимуть за руки тітоньки, пропонуючи помешкання «зі всіма зручностями, за два кроки від моря та всього за ...надцять гривень». Не варто одразу заносити валізи. Треба спочатку придивитися до зручностей, прицінитися, адже вибирати є з чого.

Значна частина курортного бюджету піде на продукти, фрукти-овочі. Приміром, свинина в тій же Ялті коштує до 40 гривень за кілограм, ковбаси копчені – 40 грн., варені та сосиски – 20-30 грн., сир – 25 грн., помідори до 10 грн., огірки – 3-4 грн., молода картопля – 3-5 грн., абрикоси – 10-12 грн., черешні – 4 грн. за кілограм. На напої ціни такі – пляшка горілки коштує від 10 до 30 грн., пива – 2-2,50 грн. Звичайно, якщо прихопити з собою консервів та сала, то вийде трохи дешевше.

Ну, і звичайно ж, ви не приїхали лише засмагати, треба скласти і культурну програму. Ціни на екскурсії в цьому році теж трохи підвищилися. Поїздка визначними місцями в межах одного регіону обійдеться 50 грн., а захочете, приміром, здійснити подорож з Ялти до Феодосії – готуйте сотню.

Відпочинок за кордоном коштуватиме набагато дорожче. Тиждень у Єгипті або Туреччині – від 250 у.о., ОАЕ – 600, Кіпр – від 500, Туніс – від 300, Іспанія – 570 , Греція – 360, Болгарія та Румунія – 150-200 доларів.

От стільки, в середньому, обійдеться бронзова засмага. Витримає ваш гаманець такі витрати, чи ні, вирішувати вам. Звичайно, дорого, але якщо заплющити очі та уявити безмежну блакить морських просторів з чайками над водою, білими вітрильниками, з хвилею, що ніжно торкається ніг, теплим вітерцем, що огортає тіло... Неодмінно треба їхати!