Мільйонери духу стали переможцями

– Майбутнє України твориться не у Верховній Раді, а в цьому залі, – заявив школяр із Дніпродзержинська Андрій Заїка під час підбиття підсумків та нагородження учасників VIII Міжнародного конкурсу «Мій рідний край», яке відбулося у Будинку вчителя. З президії, де сиділи народні депутати України Геннадій Удовенко та Лілія Григорович, пролунали схвальні вигуки, а юна публіка з усієї України зустріла це пророцтво палкими оплесками. Чимало дівчат було вдягнуто згідно з народними традиціями, причому одна дівчина використала весільний одяг, в якому її бабуся виходила заміж.

Як зазначила голова Союзу українок Лілія Григорович: «Життя не в минулому, і навіть не в сучасному, а в майбутньому». Саме вихованням молодого покоління і переймається Союз українок, який уже увосьме організував цей конкурс. Остаточна перемога України відбудеться тоді, коли  зросте самодостатній новий громадянин,  і незалежно від того, яка сила переможе на парламентських чи місцевих виборах.

Молоде покоління (а це були як молодші школярі, так і студенти) намагалося виправдати сподівання політиків, видаючи «на-гора» крилаті вислови типу «Літопис людяності» (це стосовно виданого збірника конкурсних робіт). Заступник голови Союзу українок України, голова конкурсної комісії Ростислава Федак надавала кожному переможцю час на короткий спіч. Молодь за словом до кишені не полізла. Дехто, як 12-річна Тетяна Полубко, із задоволенням декламували свої вірші, презентували президії власні збірочки та інші подарунки. Юні таланти лаконізмом не відрізнялися, тому церемонія нагородження розтягнулася аж на п’ять годин, яку лише дещо урізноманітнили фольклорні ритми та класика Шопена і Дебюссі.

Із 145 робіт, які надійшли на конкурс, 49 було  відзначено преміями, а 37 учасників отримали заохочувальні премії. А загалом учасники змагалися в 11 номінаціях, із яких вісім профінансовані Міністерством молоді та спорту, а три – Народним Рухом України.

– Я так розумію, що мені в парламенті зміна є, – підсумувала Лілія Григорович результати конкурсу. – Радує, що ті,  хто зібрався у цьому залі, – це мільйонери духу.