Пожежу замовляли

Звичайний дев’ятиповерховий будинок. Його фасад утеплений за однією з імпортних технологій, що їх нині широко рекламують закордонні виробники. Вони влаштовують будівельників, ремонтників, замовників. А чи влаштовують пожежників?

Треба переконатися самим

– Останнім часом гостро постала проблема енергозбереження, – каже начальник науково-дослідного центру досліджень і випробувань на пожежну безпеку УкрНДІПБ МНС України підполковник Сергій Новак. – Аби в квартирі було затишно й тепло, будівельники використовують найрізноманітніші матеріали. Скажімо, усім знайомі цегли, шлакоблоки. Вони, як відомо, не горять. Проте є утеплювальні технології, де широко застосовують вогненебезпечні речовини, до них і прикута увага пожежників.

Одна з київських фірм на постачанні в Україну німецької теплоізоляційної оздоблювальної системи, в якій застосовується пінополістирол, вирішила заробити копійку. За твердженням її представників, система цілком безпечна. Це довели випробування на німецькій землі. Але нам потрібно в цьому переконатися. Такі правила. Тож фірмачам довелося підкоритися й замовити на полігоні Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки, що поблизу села Дмитрівка, додаткове випробування.

– Подібні роботи в Україні здійснюються виключно нашими фахівцями, – стверджує заступник начальника відділу випробувальних речовинних матеріалів науково-дослідного центру № 3 Юрій Долішній. – Методика, до речі, також розроблена науковцями столичного інституту. Випробування ж проводяться, аби визначити, наскільки ця тепло-оздоблювальна система поширює або не поширює вогонь. Інакше кажучи, у багатоповерховому будинку згорить лише ваша квартира чи полум’я, з’їдаючи утеплювальні матеріали, проникне й до інших помешкань.

30 хвилин полум’я

Власне, на полігоні відтворено двоповерховий фрагмент будиночка. На першому обладнана кімната – така собі вогнева камера. У ній моделюється пожежа. Меблі імітуються штабелем із соснових брусків. У призначений час здійснюється загорання «квартири». Полум’ю фахівці відводять тридцять хвилин. Протягом цього часу спеціальна апаратура, за роботою якої уважно стежать оператори, фіксує всі зміни, що відбуваються всередині камери. Температура горіння, до речі, сягає понад тисячу градусів. Ведеться й візуальне спостереження. Процес згорання фіксується на фото- і кіноплівку.

А з тильної сторони будинка свою апаратуру розмістили одеські фахівці.

– Відбираємо проби для дослідження токсичності горіння цих продуктів, – пояснює науковий співробітник Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту, що в Одесі, Микола Селиваненко. – Нас цікавлять речовини, які виділяються під час горіння теплоізоляційного матеріалу. Із собою також прихопимо й зразки системи. У лабораторних умовах проведемо дослідження. Зробимо відповідні висновки. Протоколи направимо в розпорядження департаменту пожежної безпеки МНС України, де, власне, і буде оголошений кінцевий вердикт.

З вірою в німецьку досконалість

Керівник фірми-замовника пожежі на полігоні Євген Василевський вірить у свою щасливу зірку. А ще – у німецьку непогрішність і досконалість.

– Переконаний, нам дозволять впровадити на українському ринку запропоновану систему. Візуальні показники додають оптимізму, – хвилюючись зауважив Євген Станіславович. – Уважно спостерігаючи за штучно створеним вогнем, скажу: пожежа – страшна. Від неї треба всіляко убезпечуватися.

Оптимізм бізнесмена цілком зрозумілий: його система візуально витримала іспит. Вогонь не знищив фасад будинку, залишилася на місці й штукатурка. Квартира сусіда не постраждала. Після охолодження стіни пожежники власноруч зняли оздоблювальний шар. Під ним виднівся розплавлений пінополістирол.

– А от чи горів цей матеріал, за інформацією, зібраною під час досліджувально-випробувальних робіт на полігоні УкрНДІПБ, визначають експерти з МНС України, – наголосив підполковник Сергій Новак.