…Тоді дитбудинки стануть непотрібними

В Україні зареєстровано чимало доброчинних фондів, але не для всіх благодійність – конкретика повсякденних справ. Як-от для Міжнародного фонду Святої Марії.

У цьому ми ще раз переконалися, побувавши разом з депутатом Київради, головою постійної комісії Київради з питань гуманітарної політики Ганною Матіко-Бубновою у школі-інтернаті №3 для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, та в дитячому будинку сімейного типу в Бортничах. Цей приїзд – один із кроків реалізації благодійного проекту «Чужих дітей на світі не буває».

За обома адресами на дітей сиріт чекали подарунки – у кожному пакеті був блайзер, футболка, подушечка та цукерки. Діти також отримали цікаві книжечки та розмальовки. А ще Ганна Василівна подарувала книжку про українську ікону, за що директор школи-інтернату Людмила Баглей їй щиро подякувала.

Дитячий будинок сімейного типу у Бортничах, яким опікується Римо-католицька церква, справляє враження цілком пристойної європейської оселі: на трьох поверхах досить комфортні умови для проживання. Діти з інших дитбудинків про такі мріють…

Однак у вихователів дитячого будинку сімейного типу є свої проблеми. По-перше, постійна морока із оформленням опіки над дітьми, бо суди не поспішають позбавляти батьківських прав алкоголіків. Зараз три виховательки – Оксана, Тетяна та Валентина мають восьмеро підопічних, хоча умови дозволяють розмістити набагато більше дітей.

По-друге, цей заклад поки що не має державного або комунального статусу, а тому оформлений як приватний будинок. Ганна Матіко-Бубнова запевнила, що посприяє повній легалізації такої вкрай потрібної для дітей установи.

Адже, як зауважує Ганна Василівна: «Справа не в тому, щоб побудувати більше дитячих будинків. Справа у тому, аби кожен побудував храм в душі, став людяним. Тоді дитячі будинки стануть зайвими».