Партія територіальних громад і єдиної нації

Українська партія «Єдність» обрала нового голову. Таємним голосуванням за заступника Київського міського голови–секретаря Київради Володимира Ялового віддали голоси 372 з 393 делегатів п’ятого позачергового з’їзду УП «Єдність».

Визначаючи подальшу стратегію партії, новий її лідер запропонував незмінними залишити головні цілі – об’єднання українського суспільства в єдину націю, захист і розвиток місцевого самоврядування за європейським досвідом, пріоритетність соціально-орієнтованої економіки, підтримка малого і серед-нього бізнесу тощо. Адже саме за відстоюванням цих цінностей та реальним упровадженням їх у столиці громадяни України впізнають «Єдність» і асоціюють партію передусім з соціально-економічним досвідом Києва і його владою. На цьому наголошували у своїх привітаннях з’їзду лідери й інших партій, громадських організацій, державні особи.

Зокрема, Голова Верховної Ради України, лідер Народної партії Володимир Литвин наголосив, що вагомим внеском «Єдності» у законотворчий процес є прийняття низки законів, спрямованих на розширення повноважень територіальних громад. В.Литвин висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю з УП «Єдність». Прем’єр-міністр України, голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко зазначила, що «в умовах стрімких змін, спрямованих на зміцнення демократичного режиму, слово «Єдності» впливає на формування та реалізацію курсу публічної політичної влади в інтересах народу України». Глава уряду наголосила, що нині деструктивні сили за будь-яку ціну намагаються довести народу неспроможність влади подолати труднощі, що залишилися у спадок від попереднього режиму. А тому Ю.Тимошенко закликала делегатів з’їзду зберегти єдність поглядів та дій незалежно від партійної належності – як в часи Помаранчевої революції. «Це означає, що перед нами стоять спільні завдання підвищеної складності: разом з вирішенням національних інтересів в економічній сфері, з необхідністю подолання бідності, протидією процесу розшарування населення за матеріальними ознаками, з актуальністю формування ефективної політичної системи, постає завдання консолідації українського етносу та національних меншин в єдину українську націю. Бо слабке, не згуртоване, збуджене внутрішніми суперечками суспільство може стати легкою здобиччю політичних авантюристів та демагогів», – заявила Ю.Тимошенко.

Колишній голова УП «Єдність», Київський міський голова Олександр Омельченко взяв участь у роботі з’їзду і був обраний делегатами до президії як почесний гість. Олександр Олександрович поінформував, що прийняв від Віктора Ющенка почесну пропозицію увійти до керівних органів новоствореного Народного союзу «Наша Україна». Планувалося, що «Єдність» разом із кількома десятками інших партій, яких згуртував революційний Майдан, об’єднаються у потужну партію переможців. Однак задекларованим намірам багатьох організацій із різних причин не вдалося справдитись. А дехто із вчорашніх соратників продовжує використовувати революційні знамена і гасла для дестабілізації ситуації у столиці, прагне розколоти єдність київської влади. О.Омельченко нагадав, що саме завдяки своєчасним рішенням Київради та розпорядженням КМДА громадський порядок і суспільно-політичну ситуацію у столиці під час революції вдалося взяти під контроль, зберегти спокій, обігріти й нагодувати людей із багатьох регіонів, а значить – створити умови для перемоги революції. «Всенародна революція, що головним чином проходила у столиці, завершилася, тож треба брати у руки не прапори, аби не ганьбити їхньої святості, а лопати, як кажуть у народі, і працювати на державу і суспільство», – порадив О.Омельченко нинішнім псевдореволюціонерам. А вчорашнім однопартійцям пообіцяв: «Хоч би де працював, хоч би чим займався, я буду вірним ідеям партії «Єдність». І гордитимуся нею».

Нині у Києві, як зазначив міський голова, уся влада – у партії «Єдність»: понад 50 відсотків усіх районних депутатів, 31 депутат Київради – члени партії. Тож у їхній діяльності є заслуга, що Київ продовжує нарощувати соціально-економічний потенціал: за підсумками першого півріччя показники зростання у два-три рази вищі, ніж у середньому по Україні. За усіма 25 показниками, які свого часу адміністрація Президента визначила для оцінки роботи регіонів і міст, Київ посів перші місця. «Тож заявляти, що київська влада працює для себе, а не для людей – це непорядно і нечесно, – зауважив О.Омельченко. – Ми будемо працювати з кожною партією у Києві, але і їх лідери мають зрозуміти, що минув час «чорних піарів», а настала пора єднатися і творити демократичне і заможне суспільство».

Олександр Олександрович також гостро розкритикував засади адміністративно-територіальної реформи на прикладі тих планів, що їх намагаються запровадити у столичному регіоні. Реформа має чимало вад, може, тому її «підсовують» якось непрозоро, без всенародного обговорення. Інша проблема – вибори місцевих рад за пропорційною системою. О.Омельченко вкотре застеріг від такого кроку, аби не перетворювати голосування у селах і районах, як він сказав, на «єралаш».

Делегати з’їзду у своїх виступах підтримали позицію Олександра Омельченка щодо необхідності подальшого самостійного розвитку партії, незалежно від політичної кон’юнктури. Саме на цих позиціях стоїть новообраний голова «Єдності» Володимир Яловий. У своїй доповіді він заявив: «Наша партія залишається активним гравцем на політичній арені, продовжує боротися за досягнення своєї стратегічної мети – консолідації української нації та побудови громадянського суспільства. Партія «Єдність» зуміла зберегти боєздатність і готова йти на вибори у 2006 році. Послідовність, з якою вона демонструє відданість ідеї консолідації українського суспільства, наполегливо відстоює інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст України, дозволяє нам розраховувати на підтримку виборців, а в деяких регіонах, зокрема Києві, «Єдність» здатна скласти гідну конкуренцію іншим партіям та блокам».

У інтерв’ю для журналістів Володимир Борисович зазначив, що «Єдність» активізує свою діяльність і розраховує на парламентських виборах набрати 6-7 відсотків голосів. Якщо ж партія піде на вибори у блоці з іншими спорідненими політичними силами, то результат буде вагомішим. Серед своїх союзників «Єдність» бачить зокрема Народний союз «Наша Україна», Народну партію, «Батьківщину», Соціалістичну та інші партії, згуртовані і загартовані Майданом. Пе-
редвиборне гасло залишається незмінним: «Свободу – людині! Добробут – родині! Владу – громаді! Славу – Україні!»