Для безпечних вода небезпечна

Неймовірно, але навіть після катастрофи на Чорнобильській АЕС 1986 року, коли здавалося, що кияни більше ніколи вже не підставлятимуть свої щитоподібні залози сонячним променям, мешканці столиці охоче загоряють. А доки міські пляжі переживали «мертвий сезон», із них потихеньку поростягували інвентар, труби водогону, все, що лежало без діла. Лише останні 10 років столична влада приділяє увагу пляжам і зонам відпочинку біля води. Десятий рік поспіль цим опікується спеціалізоване ДКП «Плесо», якому вдається запобігти більшості нещасних випадків на водоймах. Приємно, що не тільки на дніпрових пляжах стало набагато комфортніше, а й на тих, де ніколи не існувало зручностей – на околицях міста, в спальних районах. Звісна річ, до європейського сервісу в зонах відпочинку Києва ще далеко, бо зрушення на краще відбуваються якось мляво. Чому?

Проти десяти 1997 року, цьогоріч «Плесо» спромоглося підготувати до літнього сезону 24 пляжі. Тобто ремонтували приміщення, пішохідні доріжки, огорожі, туалети, замінювали чи укладали комунікації, розташовували, як і годиться, за нормативами, медичні та рятувальні пункти. Щоправда, аби задовольнити всі вимоги санслужби, роботи ще триватимуть. Обсяги утримання та експлуатації внутрішніх водойм збільшуються, вартість робіт та матеріалів теж зростає, а от фінансування упродовж кількох останніх років на тому ж рівні. Грошей для виконання поставлених перед плесівцями завдань не вистачає, про це «ВК» розповів директор підприємства Микола Щепець. Чимало обов’язків у  працівників «Плеса». Один із них – виконувати термінові та аварійні роботи на водних об’єктах Києва. Цікаво, що необхідною для цього технікою підприємство зовсім не забезпечено, бо з року в рік фінансування «урізають».

Цього літа плесівці більш запопадливо дезінфікують пляжний реманент – кабіни для перевдягання, лежаки, контейнери для сміття, сміттєзбірники, туалети. За допомогою фахівців із «Профдезінфекції» систематично знищують пацюків, комарів. Із березня по жовтень проводяться науково-дослідні ентомологічні роботи, завдяки яким у зонах відпочинку зменшується кількість кліщів.  Для профілактики сказу та інших хвороб на замовлення ДКП «Плесо» організація «Тварини в місті» виловлює безпритульних тварин на територіях пляжних господарств і зон відпочинку у всіх 10 районах столиці. Вакцинує та паспортизує сторожових собак пляжних господарств. Третій рік поспіль на прибережних захисних смугах водойм систематично виявляють і знищують карантинні рослини-алергени, такі як, наприклад, амброзія полинолиста. Київська міська СЕС спільно з плесівцями наглядає за пляжами та зонами відпочинку біля води, стежить за якістю води на акваоб’єктах.

Одне з пріоритетних завдань, що поставлені київською громадою перед підприємством, – запобігати нещасних випадків на воді та піклуватися про безпеку відпочивальників. З цією метою «Плесо» організувало роботу трьох рятувально-водолазних, 12 рятувальних станцій, шести рятувальних постів та 20 пунктів надання першої невідкладної допомоги, які укомплектовані необхідними плавзасобами, рятувальним та медичним майном, а також підготовленим особовим складом. Задля запобігання нещасних випадків на воді впродовж року патрулюється понад 40 водних об’єктів міста та всієї акваторії Дніпра в межах Києва. Проте з початку року на водоймах міста потерпіло 99 осіб. Вдалося врятувати 74, а 25 – загинуло. Зросла кількість людей, загибель яких безпосередньо не пов’язана з нещасними випадками (невстановлені обставини з ознаками насильницької смерті тощо). Через порушення правил поведінки на воді та особисту необережність загинуло 13 відсотків (торік таких випадків не було), під час купання в нетверезому стані – трохи більше чотирьох відсотків. Потонули четверо бездоглядних дітей. Серед тих, хто стрибав з мосту, врятовано 11 осіб, поки що загиблих немає. Варто зважити на те, що рятувально-водолазна служба підприємства забезпечена лише стаціонарним телефонним зв’язком, для оперативного зв’язку з рятувальними станціями, постами, між плавзасобами необхідний постійний радіозв’язок.

Сьогодні дев’ять існуючих і чотири перспективних пляжних господарства та дві рятувальні станції не мають приміщень для розміщення персоналу, інвентарю, документації. Якщо неможливе капітальне будівництво в межах прибережних захисних смуг, то, на думку плесівців, єдиний вихід із ситуації – встановити легкі збірні мобільні споруди для розміщення персоналу, медичного та рятувального пунктів.

Загалом, щоб виконати розроблений на цей рік план робіт, столична влада передбачає виділити плесівцям лише половину від необхідної суми. Вочевидь, решту необхідних коштів місто пропонує заробляти.