Пасажирам тісно

Начальник Київського метрополітену Микола Шавловський зазначив: будівельні норми і правила (БНіП) встановлюють ширину пасажирських проходів – 6 метрів. А нині немає і чотирьох метрів проходу.

Ще в нормах записано: «У підземному просторі, що примикає до вестибюлю станції метрополітену, допускаються кіоски з негорючих матеріалів для продажу аптекарських товарів, газет, журналів, книжок і театральних квитків – за умови, що вони не заважатимуть проходу пасажирів».

– Ніхто не має права вносити сюди жодних доповнень. Це – закон, – зазначив пан Шавловський. – У БНіП на нові станції сказано: «Категорично забороняється розміщення комерційно-торговельних та соціально-побутових об’єктів на платформах станцій, у переходах пересадочних вузлів, у підземних і наземних вестибюлях, у підвуличних і підземних переходах, у нішах під сходами». Свого часу влада хотіла допомогти підприємцям і дозволила тимчасову торгівлю в метро. Однак ми переконалися, що вона заважатиме евакуації пасажирів у разі виникнення аварійних ситуацій. Хто візьме на себе відповідальність у такому випадку?  Щодо преси, її продаж дозволено, як виняток, до 31 липня 2005 року.