Гроші порівняли зі шлюбом

Хоча європейські комісари майже щодня запевняють світову громадськість у стабільності курсу євро, однак останні тенденції свідчать про зворотнє – у Києві євро опустився вже нижче за 6 гривень, а американські інвестори висловили впевненість, що до кінця літа обидві найпотужніші світові валюти вже матимуть однакову вартість.

Нещодавно в Люксембурзі відбулася зустріч міністрів фінансів країн-членів Європейського Союзу. Було прийнято рішення про карбування металевих євро та новий дизайн євроцентів. На тій стороні монети, де вказано номінал, тепер з’явиться карта розширеного Євросоюзу.

Утім, бурхливі дебати викликало інше питання порядку денного: як формуватиметься бюджет Євросоюзу. Шестеро країн-членів, котрі є головними донорами Євросоюзу, серед них і Німеччина, наполягають на тому, що кожен має платити до спільної скарбниці лише один відсоток від ВНП. Жан Клод Юнкер, прем’єр-міністр Люксембургу – країни, яка нині головує в ЄС – домагається підвищення виплат до 1,06 відсотка. Країни, котрі є головними споживачами європейської каси пропонують підвищити виплати до 1,24 відсотка.

Одностайності щодо бюджетного планування так і не було досягнуто. Однак був у цій зустрічі і свій позитив: усі міністри фінансів дали рішучу відсіч чуткам щодо можливого розпуску Європейської валютної спілки. «Абсурдними» було названо заяви деяких політиків, котрі висловилися за повернення до національних валют.

Цікаве порівняння зробив глава іспанського фінансового відомства Педро Сольбес. За його словами, єдина європейська валюта – це щось на кшталт католицького шлюбу, розривати який не можна.