Засуджених в уряді не буде?

Лідер парламентської фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук має намір внести до Верховної Ради проект закону «Про Кабінет Міністрів», який регламентує статус уряду за нової системи влади.

На думку депутата, цей закон потрібен, аби розмежувати повноваження Президента, Верховної Ради, уряду й Ради національної безпеки і оборони після набуття чинності зміненої Конституції.

– Кабінет Міністрів стає основним державним органом України, – зауважив Леонід Кравчук, – він несе повну відповідальність за розробку документів та їх виконання.

Згідно із законопроектом, парламентська коаліція призначатиме прем’єр-міністра й формуватиме уряд. Президент же подаватиме лише кандидатури міністрів оборони й закордонних справ. Кабінет Міністрів працюватиме протягом терміну повноважень Верховної Ради, тобто після чергових парламентських виборів відбувається зміна уряду. Президент не зможе відправити його у відставку, а лише матиме право подати до парламенту пропозицію про недовіру йому. А депутати вже вирішуватимуть долю Кабміну.

Особливу увагу Леонід Кравчук у своєму законопроекті приділив професійним якостям міністрів. Вони повинні мати вищу освіту, володіти державною мовою і не мати судимості. Можливо, Леонід Макарович зрозумів: і одного засудженого в Кабінеті Міністрів нам вистачило?

Особисто для себе екс-президент зиску від законопроекту не бачить ніякого. Від посад у виконавчій владі в майбутньому він відхрещується. І впевнений, що новий закон сприятиме розвитку демократії в Україні.