Оптимізму не бракувало

Віце-прем’єр з гуманітарних питань Микола Томенко відзвітував про виконання Кабінетом Міністрів соціальних програм за перше півріччя 2005 року. Причому зробив це в досить оригінальний спосіб – на інтернет-конференції, де кожен  (звісно, якщо має доступ до всесвітньої мережі) в режимі он-лайн міг задати панові Томенку запитання.

Загалом віце-прем’єр задоволений виконанням урядових програм. Заборгованості з виплат немає. Проте останнім часом у деяких регіонах кошти затримують на кілька днів. Урядовець пообіцяв найближчим часом розібратися із ситуацією.

У липні, як зазначив Микола Томенко, влада знову підвищить заробітну платню бюджетникам. А з наступного року відновлять доплати за трудовий стаж і тарифні співвідношення. Адже попередній уряд фактично скасував диференціацію оплати праці.

Створює нова влада і нові робочі місця, щоправда, не так швидко, як хотілося б. За минулий квартал 177 тисяч українців отримали роботу. Якщо мати за кінцеву мету обіцяний мільйон, потрібно прискорити темпи.

Нині ж перед урядом постало нове завдання – захист сільськогосподарського виробника. Влада не має наміру лобіювати інтереси посередників, які за безцінь скуповують зерно в селян, а потім продають його за світовими цінами.

Ще одна проблема – корупція під час вступних екзаменів до вищих навчальних закладів. Кабінет Міністрів уже запровадив гарячу лінію, куди можна зателефонувати і повідомити про факти хабарництва. З наступного року вводиться єдине державне тестування. Цьогоріч у рамках експерименту такий тест пройшли 10 тисяч абітурієнтів.

Цікавилися українці і «козирною темою» Миколи Томенка – створенням громадського телебачення. Парламент невдовзі розглядатиме  два законопроекти, які регламентують діяльність громадського телебачення. А уряд має затвердити наглядову раду каналу. Половину її становитимуть представники громадськості, а решту – політики як із владного табору, так і опозиціонери.