Мораторій для конфліктів

На останню сесію Київради було винесено 259 земельних питань. Ми запитали голову постійної комісії Київради з питань екологічної політики Даніеля Карабаєва, чи розглядали їх вони попередньо на засіданні екологічної комісії?

– Фактично на сьогодні конфліктних питань, пов’язаних із відведенням земельних ділянок у зелених зонах я не бачу, – відповів Даніель Таїрович. – Проблеми, які були, на попередніх етапах спокійно, виважено було розв’язано під час засідань президії Київради. На минулій сесії було ухвалено рішення, тобто введено «правила гри» на ринку виділення земельних ділянок. Через деякий час ми матимемо цивілізовані підходи щодо землевідведення в історичних, зелених зонах тощо. Ці питання Київрада вирішуватиме тільки після затвердження планів територій, які обов’язково погоджуватимуть з громадськістю. На минулій сесії депутати ухвалили рішення і про введення до 1 листопада мораторію на відведення земельних ділянок у зелених зонах. Київським міським головою створено комісію, яка розглядатиме всі питання, пов’язані з відведенням землі в цих зонах і доцільністю будівництва там.

Депутата Київради Віктора Іванченка, відомого своєю непримиренною позицією щодо бездумного виділення земельних ділянок у столиці, ми запитали, яка користь від створеної за розпорядженням міського голови комісії, що розглядає правомірність виділення землі Київрадою?

– Користь вже в тому, що громадськість отримала доступ до справ, – сказав Віктор Петрович. – Це дає змогу ініціативним групам громадян у судовому порядку відстоювати свої інтереси та оскаржувати якісь конкретні рішення. До речі, на попередній сесії один із співголів комісії заявив, що по деяких ухвалах Київради комісія рекомендуватиме їх скасування. Але проектами рішень Київради ці рекомендації так і не стали. Мабуть, комусь доручили підготувати документи, але ж їх досі немає. Тож якщо депутати не проголосують за скасування неправомірних рішень до 14 липня, тоді вони будуть чинними до наступної сесії – до кінця вересня. За цей час на спірних ділянках можна звести півбудинку.