І навіть «узбецька Мадонна»

Фестиваль «Країна Мрій», який з 8 по 10 липня вже вдруге відбудеться на Співочому полі в Києві, цього року матиме більший розмах та аж сім сценічних майданчиків. На кожному з них – ексклюзивні програми.

Вперше відкриється Обрядова сцена, де щодня відбуватимуться утаємничені народні дійства. Зокрема, свої постановки представлять Чернівецький театр «Голос» (вистава «Українські пісенні старожитності») та гурт народної музики «Гуртоправці» з русальними та купальськими обрядами. На денних сценах – Зеленій, Лаврській, Танцювальній – будуть виступати вітчизняні та угорські музиканти, російська «Вольниця» виконає  кубанські й донські пісні. Очікуються також колективи, що відтворять фольклор греків Приазов’я, болгар із півдня України,  кримських татар, а також гурти з Грузії та Литви. На Кобзарських підмостках протягом фестивалю виступлять дев’ять  найвідомі-ших українських лірників та кобзарів.

Як і на попередній «Країні Мрій», основний наголос робитимуть на автентичному мистецтві. Тож цього року буде представлено понад десять аматорських родинних колективів – минулого року таких вдалося привезти лише два («Троян» з Рівненщини та «Космацька Капела» з Карпат).

Для дітей працюватиме дитячий ігровий майданчик «Равлик», колективи «Мережка» (Харків), «Вербиченька» (селище Нова Водолага, Харківська область), «Ладовиці» (Хмельницький), а також казкарі, зокрема з музею Бойківщини.

Окрім виставки народних ремесел проводитиметься виставка-продаж народних інструментів. Там же даватимуть і уроки гри на них.

Основні музичні події очікуються на Головній сцені щовечора з 19.00 до 22.00. Тут виступатимуть Роман Гриньків, «Мандри», «Очеретяний Кіт», «Гуцул Каліпсо», групи з Білорусі, Польщі, Франції. Лідером першого дня буде «Тартак», який виступатиме з «Гуляйгородом», другого – «Гайдамаки», третього –  «Воплі Відоплясова», які виступатимуть із фольк-оркестром. Почесною гостею має стати співачка, яку європейська преса вже встигла охрестити «узбецькою Мадонною» – Севара Назархан.