Атеросклероз – процес зворотній

Сучасні технології в медицині вдосконалюються, методи поліпшуються, однак, на жаль, не зменшується смертність від різних захворювань, і передусім серцево-судинних. Кожен третій житель України потерпає від цих недуг. Атеросклероз – хвороба, що вбиває 10 українців щотрихвилини. Він спричиняє інсульти, інфаркти міокарда, захворювання периферичних артерій. Виникає запитання, чи можна змінити ситуацію на краще? Виявляється, можна, стверджує науковець, кандидат медичних наук Валентина Лашкарьова.

Куріння, потяг до алкоголю, зловживання ліками руйнують організм. Надлишкова маса тіла, нехтування регулярними фізичними вправами прискорюють процеси старіння. На здоров’ї також негативно позначається надмірне вживання висококалорійної м’ясної, жирної, рафінованої їжі, тих сучасних продуктів харчування, котрі хімічно так би мовити збагачені.

Серцеві захворювання, як правило, вважають притаманними людям похилого віку. Проте дослідження останніх років виявили наявність ознак розвитку атеросклерозу навіть у дітей. У віці 20 років атеросклеротичні бляшки можуть займати вже близько 20 відсотків просвіту артерій. І якщо людина не змінює спосіб життя, то до 35 років просвіт буде перекритий бляшками на 50 відсотків, а до 55 років – на 70. Атеросклероз уражає всі артерії організму, а найчастіше серця, мозку, нирок, що призводить до інфаркту міокарда, інсульту, гіпертонічної хвороби, захворювання артерій нижніх кінцівок.

У курців до 60 років у десять разів зростає ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Огрядні люди у 5 разів, а гіпертоніки більш як утричі частіше мають цю патологію.

Дослідження, проведені в Університеті Лома Лінди (США) показали, що коли людина відмовляється від несприятливого харчування і згубних звичок, у неї відразу ж призупиняється розвиток атеросклерозу. Більше того, починаються відновлювальні процеси в артеріях: у 55 років судини були перекриті на 70 відсотків, у 56 років – на 55, а в 57 років – лише на 20 і менше відсотків. Для цього потрібно звести до мінімуму, а потім узагалі залишити вживання тваринних продуктів (м’ясо, сало, сметана), що сприяють накопиченню в організмі надмірної кількості холестерину. І, навпаки, збільшити вживання продуктів із високим вмістом клітковини (фрукти, овочі, коренеплоди, зернові).

Для прикладу. В Університеті Лома Лінди групі чоловіків і жінок із надмірною масою тіла (до 180 кг), які потребували аорто-коронарного шунтування, але яких було небезпечно оперувати, запропонували: вегетаріанську дієту, що вилучає тваринну їжу й обмежує до мінімуму сіль та цукор; щоденну ритмічну ходьбу, починаючи з 15 хвилин; дворазове харчування (сніданок і обід). Пізня їда підвищує клейкість еритроцитів. Кров згущується, підвищується ризик інфаркту чи інсульту. Вечеря може бути, але щонайлегшою – склянка компоту чи яблуко. Не пити під час їди, щоб не порушити концентрацію шлункового соку. Вживати між їдою 6-8 склянок не соку чи іншого напою, а чистої питної води: вона живить клітини усього організму й очищує його.

У цих людей не було іншого виходу: або померти, або жити. Через 6 місяців усі помітно схудли, через рік жодному з них уже не потрібна була операція. Коли артерії звільняються від атеросклеротичних бляшок, поступово відступають і прояви ішемічної хвороби серця.

– Валентино Іванівно, а що ви можете сказати про інші методи лікування?

Хворим із небезпечним рівнем холестерину в крові можуть знадобитися медичні препарати (у гострий період захворювання). Проте нині більшість ліків мають серйозну побічну дію, а це обмежує можливість тривалого їх вживання. Лікування хірургічними методами (шунтування чи розширення судин) дає тимчасовий (на кілька років) ефект. Однак, якщо ми змінимо спосіб життя і харчування, то зробимо значно більше для свого здоров’я, ніж усі ліки та хірургічні операції.