Солодке життя з гіркими наслідками

Улітку всім хочеться мати привабливий вигляд, схуднути і пострункішати. На дуже поширені запитання, що хвилюють жінок, відповідає лікар-дієтолог Валентин Щербина.

– Чи можна обійтися без жирів, щоб не мати клопоту із зайвими кілограмами?

– Не можна. Уявіть, що буде, якщо автомашину залишити без мастила. Третина жирів надходить до організму із продуктів харчування. Якщо вилучити з раціону, приміром, олію, то людина швидко стомлюється, стає нервовою, у неї погіршується зір, можуть виникнути шлунково-кишкові розлади.

– Чи повнішають від хліба?

– Ні. Повнішають від того, що на хліб намащують товстий шар масла чи варення. У хлібі є вуглеводи, що повільно засвоюються організмом. Вони йому вкрай потрібні. Хліб потрібен і для створення м’язових тканин.

– Чи сприяють яйця нагромадженню холестерину в організмі?

– Так. Тим, у кого підвищений рівень холестерину, не варто долучати їх до свого раціону.

– Кажуть, саме цукор – найлютіший ворог фігури?

– Точно. Уникайте солодких тістечок, цукерок та напоїв. Уявіть собі, що в одному літрі напою міститься 25-30 грудочок цукру. У США, приміром, де в моді солодкі газовані напої, щороку з’являється до 200 тисяч нових товстунів саме через це. Засобу, здатного відбити смак до солодкого, немає. Проте потрібно мати силу волі. Крім того, не слід піддавати себе випробуванню і завжди поруч тримати цукерки, мовляв, все одно жодної з них не з’їм. З’їсте і не одну.

– Якщо хочеш схуднути, чи можна їсти фрукти без обмежень?

– Не можна. Бо в них багато цукру. Крім того, вони підвищують апетит.

– Чи можна схуднути, якщо харчуватися раз на день?

– У жодному разі. Тривала відсутність поживи в організмі призводить до нервової напруги й надмірної стомлюваності. Людина, що прагне бути здоровою і мати привабливий вигляд, повинна харчуватися кілька разів на день, щонайменше тричі, у певні години.