Реформи потрібні зважені

У Бердянську Асоціація міст України та громад провела засідання Спілки секретарів місцевих рад. Обговорювалася концепція системи влади на регіональному та місцевому рівнях у контексті адміністративно-територіальної реформи.

Учасники засідання ухвалили резолюцію «Про реформування місцевого самоврядування в контексті конституційної реформи», звернення щодо проблем бюджетної забезпеченості та відкритий лист до керівників держави. У ньому зокрема висловлюється жаль з приводу того, що в роботі спілки не взяли участь ані головний ідеолог адміністративно-територіальної реформи Р.П. Безсмертний, ані запрошені представники міністерств, що можна розцінювати як ігнорування урядом інтересів та думки територіальних громад при проектуванні та проведенні цієї реформи.

Великою проблемою нині представники органів місцевого самоврядування вважають затягування ухвалення законопроекту 3207-1 «Про внесення змін до Конституції України», без чого взагалі неможливе проведення адмі-ністративної та адміністративно-територіальної реформи. Також наголошувалося на необхідності термінової ліквідації районних державних адміністрацій, функції та повноваження яких потрібно передати органам місцевого самоврядування.

Серйозну занепокоєність серед учасників засідання викликали проблеми формування місцевих бюджетів, міжбюджетних відносин, відсутність таких механізмів, які стимулювали б економічний розвиток територіальних громад. Тому сценарій проведення адміні-стративно-територіальної реформи, на думку секретарів місцевих рад, має бути узгоджений з проблемами розширення податкової бази місцевих бюджетів, зміцненням економічних та фінансових основ місцевого самоврядування.

Під час дискусії прозвучали нарікання на те, що уряд явно не достатньою мірою дослухається до думок практичних працівників органів місцевого самоврядування, пов’язаних з різними аспектами реформи.
Асоціація міст України неодноразово на загальнонаціональному рівні виступала проти проведення виборів до місцевих органів влади за пропорційною системою. Секретарі місцевих рад, які зібралися у Бердянську, знову наголосили, що місцеві вибори у березні 2006 року слід провести за мажоритарною системою.