АТРофований експеримент

Цьогорічний День Конституції в Макарові, либонь, запам’ятають надовго. Із самі-сінького ранку на площу перед Будинком культури почали стягуватися вервечки людей із цього селища та навколишніх сіл. Увагу привертав величезний транспарант: «Район наш був, район наш є, ніхто не перекреслить наш район».

Цієї урочистої днини макарівський люд зібрався не для того, щоб принагідно виголосити осанну Основному Закону. Ішлося про речі значно серйозніші. Громадяни вели розмову про адміністративно-територіальну реформу (АТР), проведення якої призведе до ліквідації Макарів-ського району як територіальної одиниці. Ось так, 82 роки був район і враз його не стане.

Як розповів на мітингу голова районної ради Володимир Хіміч, із 7 запропонованих варіантів реформи жоден не передбачає подальшого існування Макарівського району – одна його частина переходить до Бородянського, інша – до Фастівського, імовірно, кілька сіл – до Києво-Святошинського району.

Район покраяли на шматки, навіть не поцікавившись думкою тутешнього люду. А й справді, навіщо? Як влада скаже, так воно й буде, а ви хоч гопки скачіть.

На офіційному веб-сайті Київської облдержадміністрації розміщено таку інформацію: «Київська область претендує на експеримент з проведення адміністративно-територіальної реформи. Виступаючи на обласній нараді з представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутатами всіх рівнів, голова облдержадміністрації Євген Жовтяк наголосив, що він зацікавлений провести реформу ефективно. Водночас зауважив, що перед парламентськими виборами можна просто не встигнути продемонструвати ефект від реформи. У цьому є певний ризик».

А в ефірі «5 каналу» Євген Жовтяк безапеляційно заявив, що «в основному народ підтримує реформу». Схоже на суцільне «одобрямс». За часів Леоніда Кучми  можновладці теж частенько видавали  бажане за дійсне. Що з того вийшло, усі ми добре знаємо.

Цікаво, а провести референдум, часом нікому не спадало на думку, чи бодай соціологічне опитування? Щоб мати реальну картину щодо підтримки АТР. Звісно, то все потребує коштів. Але ж і для проведення реформи грошенята знадобляться, та ще й кругленькі суми. За підрахунками заступника голови бюджетного комітету ВР Людмили Супрун, «тільки заміна печаток у державних установах, яку необхідно буде провести під час адмін-реформи, потребуватиме більш як 500 мільйонів гривень. Уже з цієї грандіозної суми зрозуміло, що витрати становитимуть багатомільярдні цифри, які навряд чи можна буде знайти в бюджеті наступного року, навіть за найоптимістичнішого сценарію зростання дохідної частини. Точні показники вартості адмінреформи поки що невідомі».

Я тут нещодавно перечитував передвиборну програму кандидата в президенти Віктора Ющенка. І знаєте: жодного слова про адміністративно-територіальну реформу не знайшов. Тому казати, що нова влада отримала право на проведення АТР буде певним перебільшенням. Зате у Віктора Андрійовича є обіцянка «щороку створювати один мільйон нових робочих місць». Щоправда, нема роз’яснення, чи ці місця створюватимуть для тих, хто внаслідок АТР втратить роботу. І мова тут не лише про чиновницький люд (за нього мене голова болить найменше), а й про медиків, освітян, зв’язківців etc. Усіх же на базар не загониш.

Начальник управління освіти Макарівського району Віктор Гартфіль прогнозує: внаслідок реформи 358 педагогів залишаться без роботи, бо загальноосвітні школи доведеться закривати.

Важко сказати, чи саме так воно буде. Вельми хотілося, щоб до цього не дійшло. А загалом непогано було б почути переконливі аргументи, з економічними розрахунками, адептів АТР. Нехай би приїхали в той же Макарів і роз’яснили, які переваги надасть зміна територіального устрою громаді і кожній окремо взятій особі. Дивись, може б, і переконали. У Макарові вельми жалкують, що чомусь забув дорогу до них знаний земляк – віце-прем’єр-міністр з питань адміністративної реформи Роман Безсмертний, який і є хрещеним батьком АТР. Запитань до нього накопичилося більше, ніж до всіх урядовців разом узятих.
…Мітинг завершився пішою ходою. Кількасот активістів деяких політичних сил і позапартійних подолали шестикілометрову відстань і вийшли до автошляху Київ – Чоп. Найгарячіші голови хотіли перекрити трасу. Проте за допомоги правоохоронців їх вдалося переконати не вдаватися до такого кроку. Пройшла інформація, що має прибути пан Жовтяк. Не прибув.

Територіальна громада Макарівщини ухвалила резолюцію, яку надіслала Президенту України, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністрові, голові Верховного Суду, генеральному прокурору та іншим  високопосадовцям. У документі, зокрема, зазначено: «Висловлюємо рішучий протест проти проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні і засуджуємо експерименти над Київщиною загалом та Макарівським районом зокрема. Ініціюємо проведення референдуму територіальної громади щодо збереження Макарівського району та входження району до Київського столичного регіону».
P.S. Два дні потому в Макарівському РБК відбулися громадські слухання з приводу згадуваної реформи. Про ставлення до заходу з боку обласної влади свідчить той факт, що Київ спромігся надіслати тільки помічника першого заступника голови облдержадміністрації. Що ж, і за це спасибі. Влада стає все ближча до народу – чи не правда?