Торгівля у метро буде. Цивілізована

На останній сесії Київради постало питання про стихійну торгівлю у столичному метрополітені. Заступник Київського міського голови – секретар Київради Володимир Яловий зазначив, що воно – не нове для міської влади. І коли така торгівля переростає в базар, то її необхідно зупиняти. Сьогодні, сказав пан Яловий, абсолютна більшість киян вимагає звільнити метро від сумнівної якості продуктів харчування і стихійної торгівлі, яка заважає пасажирам. І надав слово заступнику голови КМДА, депутату Миколі Георгієвському.

– Проблема торгівлі в метро виникла упродовж останніх десяти років, – зазначив Микола Георгієвський. – І створено її не міською владою, а адміністрацією метрополітену, яка розпоряджалася комунальним майном без згоди власника, укладаючи угоди з підприємцями про нібито надання їм якихось послуг.

Фактично ж це були завуальовані угоди оренди, при цьому оренди незаконної, без визначення конкретного місця. За результатами інвентаризації всіх законних і незаконних робочих місць встановлено: із 900 наявних близько 600 функціонують без будь-яких дозвільних документів, перекриваючи проходи та шляхи евакуації пасажирів, продають товари, що не можуть реалізовуватися у тих умовах тощо. Тому було ухвалено рішення до 300 робочих місць залишити у метро – це стаціонарні ятки, кіоски, що не стоять на шляхах евакуації пасажирів. Крім того, за ініціативою Олександра Омельченка, погодженою з підприємницькою громадськістю, ухвалено рішення, що на кожній станції буде додатково передбачено робоче місце для продажу преси та квітів. Ці точки будуть упорядковані відповідно до санітарних, протипожежних, технічних та інших вимог. Тому драматизувати, політизувати і тим більше спекулювати на цьому питанні не варто. Це робоча ситуація, технічна проблема, розв’язанням якої адміністрація займається. Складено поіменні списки всіх підприємців, які виводяться з метрополітену. Районні адміністрації мають надати всім їм робочі місця на торговельних площах біля входів до метро.