Мова на захисті культури

Міжнародна наукова конференція «Мова і культура» ім. Сергія Бураго вже вчотирнадцяте пройшла в Києві. Це значна культурна подія.

Світ гуманітарних цінностей зазнає шаленого тиску. Йому загрожують передусім техногенні «шуми» людської цивілізації. Тому вчені-гуманітарії в силу своїх можливостей намагаються захистити культуру саме як феномен, що творить з людської істоти Людину.

Міжнародна наукова конференція «Мова і культура», започаткована 1992 р. за ініціативою вченого-філолога Сергія Бураго, засадничо задумувалася як осмислення культури в широкому сенсі. За минулі роки у її роботі взяли участь близько шести тисяч учасників – філологи, філософи, психологи, історики, педагоги, культурологи, мистецтвознавці.

Тематика виступів науковців-гуманітаріїв найрізноманітніша. Звичайно, переважна більшість дослідників – з України, а також із Білорусі, Болгарії, Молдови, Польщі і навіть далеких Китаю, Тайваню та інших країн. Однак відчувається, як організатори узвичаєно тримаються за вивірене коло пострадянських дослідників, передусім із Росії, теми доповідей яких були нерідко вузькоспецифічними навіть для академічної аудиторії.

Наскільки гуманітарна наука саме на пострадянському просторі спромоглася на світоглядний прорив та оновлення інструментарію? Наскільки вона переймається актуальними проблемами сучасності? Наскільки інтенсивно саме українська гуманітарна наука намагається заповнити лакуни, спричинені жорстким ідеологічним пресом у колоніально залежній ситуації? Звичайно, однозначної відповіді на ці важливі запитання поки що дати не можна, тим більше навіть на підставі однієї, хай такої і вкрай необхідної конференції.