Рятівники дитячих сердець

Тисячу років тому видатний арабський цілитель Ібн Сіна виховував своїх учнів: «Любіть людей, і вони вам довірять найбільше з багатств – свої серця, серця своїх дітей...» Прописна істина. Тож не дивно, що саме на довірі, на любові до ближніх і доброті базується міжнародна співпраця ротарі-клубів України й Німеччини. З 1996 року вони реалізують медичну програму «Дитячі серця» і за рахунок ротарі-клубу Констанц-Рейтер, який виділяє для цього по 30 тис. євро на рік, надають оперативну допомогу тяжкохворим дітям України. За дев’ять років у німецькому кардіологічному центрі «Бодензеє» (м. Констанц) успішно прооперовано 11 дітей. Ще 110 хлопчиків та дівчаток отримали консультації фахівців з Німеччини.

– Добрим бути не просто, а відповідально, – про діяльність Черкаського і Харківського ротарі-клубів розповідає координатор програми в Україні Альбіна Бобко. – Коли до нас звернулись наші однодумці з німецького міста Констанц і запропонували профінансувати оперативне лікування в університетській клініці «Бодензеє» кількох українських дітей, батькам яких це не по кишені, ми зрозуміли, що бути осторонь не зможемо. Нашу пропозицію – перейти від одноразових благодійних акцій до більш тривалих – у Констанц-Рейтер сприйняли з розумінням. Від Черкаського ротарі-клубу до програми «Дитячі серця» приєднався  головний лікар обласного дитячого санаторію «Руська Поляна» Леонід Іванович Лащенко. Він зголосився організувати передопераційну підготовку, а потім і реабілітаційний курс.

– Загалом лікування серцевих захворювань справа нелегка?

– Для оперування вродженої вади серця потрібен консультативний висновок Київського інституту кардіології. А попередній добір кандидатів на операцію проводиться за участю дитячих кардіологів місцевих лікувальних закладів.

– Крім пошуку коштів для таких операцій, які труднощі в лікуванні і діагностуванні вродженої вади серця виникають в Україні?

– Дуже прикро, але не в усіх медичних закладах України є достатня кількість фахівців у цій галузі. У вітчизняних кардіологів високий рівень підготовки, але їх не вистачає. А там, де вони є, бракує сучасного обладнання. Ситуація ускладнюється запізнілим діагностуванням. В Україні обстеження дітей проводять раз на рік (у Німеччині – кожні два місяці). Для визначення захворювання використовується метод ультразвукової діагностики. Це коштує близько 50-60 гривень. На перший погляд, небагато. Але ж не забувайте, що більшість хворих дітей народжується в неблагополучних, малозабезпечених і багатодітних родинах… І що їм залишається?

– Сподіватися на диво й добродійність...

І коригують лікарські помилки

У 2003 році кардіохірурги із центру «Бодензеє» виявили неправильно встановлений діагноз. Їхня пацієнтка Оленка Уськова уникла операції і повернулася додому з найкращими спогадами про добрих і турботливих лікарів із Черкас і Констанц. За словами Оленчиної мами (вона працює машиністкою насосної станції), її донечка пройшла курс лікування в санаторії «Руська Поляна», почувається добре, відмінно навчається в школі і дотепер товаришує із хлопчиком, який їздив разом з нею до Констанц.

У наступному 2004 році ситуація з неправильним діагностуванням повторилася. І німецькі кардіологи прийняли рішення: «На заключний етап діагностування самі приїжджатимемо в Україну». На червень до Черкас на прийом до кардіохірурга Франка Гоффмана та його помічника Томаса Зайдера записалося 35 дітей. У точності результатів безплатної ультразвукової діагностики сумніватися  не доводиться. Працювали західноєвропейські професіонали. Обстеження проводилось на УЗ-апараті фірми «Сіменс» – Acuson Cypress. На жаль, своєї такої техніки в черкаських фахівців немає. Тож на заключному етапі добору кандидатів для невідкладної операції їм довелось звернутись по допомогу до компанії «Сіменс».

Через місяць троє українських дітей одержать відповідні документи від Міністерства охорони здоров’я і Посольства Німеччини і поїдуть до Констанц, щоб додому повернутися здоровими.

Цифри, факти, висновки

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна сота дитина народжується з вадою серця. На думку фахівців із ротарі-клубу Констанц-Рейтер, ця проблема актуальна як для Німеччини, так і для України. Щоб дитина виросла здоровою, потрібні своєчасні діагностика й оперування. Інакше  можлива тяжка форма інвалідності або навіть смерть.

Щороку в Україні народжується близько шести тисяч дітей із вродженою вадою серця. Кожен другий потребує невідкладної операції. Решта – упродовж першого року життя. Успішних операцій проводиться близько 1,5 тисячі.  У 2004 році в Україні такий діагноз поставлено 2846 дітям. Без лікування вродженої вади серцево-судинної системи 40 відсотків хворих умирає до року, причому половина з них – на першому місяці життя. При своєчасній діагностиці і невідкладній хірургічній допомозі вони могли б жити і бути здоровими.