Промзоні сказали: «Геть!»

Острови Жуків і Галерний планує звільнити від промислових підприємств київська влада. Шкідливі для екології промзони збираються прибрати також із території Нижньої Телички-П’ятихаток, а на їх місці побудувати спортивно-розважальний комплекс. Крім того, у північній частині села Чапаєвка мають намір звести житло площею 700 тисяч квадратних метрів. Однак, не всі архітектори і чиновники погоджуються з такими намірами. Це питання днями обговорювала містобудівна рада Головкиївархітектури.

Історія заказника «Жуків острів» починається з рішення Київради від 02.12.1999 року про оголошення природних об’єктів пам’ятками природи і заказниками місцевого значення. На жаль, у документі не було вказано, яка ж площа йому відводиться. Усі вважають, що це 1700 га. Але з рішення Київради це не випливає і питання тепер на стадії обговорення в землевпорядних, архітектурних та екологічних органах.

Київрада не довела справу до логічного кінця, оголосивши територію заказником, але не оформивши належним чином відведення землі. А це відкриває простір для різноманітних кривотлумачень, оскільки земля в Києві дуже дорога і є багато бажаючих нею покористуватися.

Замість промислової зони – житловий багатоповерховий район, туристичний та громадський центри. Таким бачить майбутнє Жукового острова, Нижньої Телички-Комсомольська-П’ятихаток та острова Галерний у Голосіївському районі столиці головний архітектор проекту Наталія Войко. Запропонована на розгляд містобудівної ради схема планування території чітко ділить місцевість на три зони – заплавну, лісопаркову і житлову. Жуків острів прагнуть об’єднати з ландшафтним парком «Голосіївський».

На думку Анатоля Кармінського, начальника «Київдержекспертизи», робота, виконана ГО «Центр містобудування та архітектури» – неймовірно складна, але водночас цікава і красива. Це перша серйозна політична атака на Генеральний план розвитку Києва, розрахований до 2020 року, яка допоможе нарешті встановити межу між землями області і столиці на цій спірній ділянці. За словами пана Кармінського, загальна площа, яку передбачають забудувати – 2563 га – це грандіозно, це мрія будь-якого зодчого. А от промисловість треба виводити за межі міста, вважає фахівець.

Містобудівна рада, зі слів головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, вирішила взяти за основу для подальшої розробки запропоновану схему планування території. Проектувальникам доведеться врахувати висновки Генплану та Державного управління екології та природних ресурсів у Києві. А по завершенню доопрацювання – винести схему на громадське обговорення. Ще містобудівна рада рекомендувала Київраді утриматися від виділення земельних ділянок на згаданих територіях.