Братська кров


У відомого українського прозаїка Юрія Мушкетика є роман «На брата брат». В історичному творі оповідається про середньовічну українську Руїну, коли рідні люди опинилися по обидва боки барикад… Наша ж історія, підслухана в залі суду, значно прозаїчніша й банальніша. У ній теж пролилася кров братів. Проте внаслідок побутової лайки-бійки, де головним героєм стала... оковита. Отож сценарій видався доволі простим і сучасним.

Одного літнього вечора 44-річний Володимир Мунга повернувся додому. У супроводі подружки Тамари. Окрім нього, у квартирі мешкали 28-річна сестра Марина та 42-річний брат Семен зі своїм сином. На той час у помешканні була лише Марина. Дівчина радо привітала пару. Зраділа й відкоркованій пляшці, яка одразу з’явилася в руках старшого брата. Пили втрьох…

Збуджені алкоголем Володимир і Тамара вирішили відпочити в сусідній кімнаті. Сестра з розумінням поставилася до життєвих обставин. Тож не заважала. Проте насолоджуватися тілом заміжньої подружки Володимиру судилося недовго. З’явився Семен…

Того дня на території одного з гаражно-будівельних кооперативів, що на Нивках, він маячив із друзяками. Коли нарешті в останній пляшці оголилося дно, Семен подався до рідної домівки.

Уздрівши на кухні порожню тару, розпашілий од алкоголю Семен удерся до кімнати, де в цей час муркотіли Володимир з Тамарою. Спалахнула сварка. Із сусідньої квартири прибігла старенька мати. На певний час заспокоїла своїх п’яненьких синів.

– Од гріха подалі ми з Володимиром вийшли на подвір’я. Подихати свіжим повітрям. Повертатись до квартири не поспішали, – свідчила на судовому засіданні Тамара. – Сподівались, що розбурханий Семен нарешті заспокоїться й ляже спати.

Повернувшись, пара надибала молодшого брата на кухні. Семен мовчки затопив кулаком в обличчя Володимира. Старший відповів. Погасити конфлікт намагалася Марина. Але отримала удар од молодшого Мунги. Упала на підлогу. Семен заходився її гамселити й душити. На галас збіглися сусіди. З їхньою допомогою вдалося втихомирити розбишаку. Але ненадовго.

Тепер у поле зору Семена потрапила Тамара. Він спробував виставити її за двері. Свою коханку, зрозуміло, поспішив захистити Володимир. Молодший брат тут же перевірив щелепи старшого на міцність. Той кинувся на кухню, ухопив ножа і всадив його в живіт брата.

– Семен лаяв і ганьбив мою подругу. Навіть ударив. Намагаючись захистити жінку, потрапив під кулак брата, – розповідав судді Володимир. – Тоді я не витримав. Зайшов на кухню й ухопив там перше, що потрапило під руки. Відверто кажучи, не помітив, що тримав кухонного ножа. Гадав: звичайна столова ложка. Нібито й нею вдарив брата, аби  той лише заспокоївся й пішов нарешті спати. Велика пляма крові, що швидко розтікалася по сорочці Семена, мене просто шокувала. Тієї миті усвідомив одне: шкоду заподіяв ножем. Далі усе відбувалося, немов у жахливому сні, який доволі важко й переповісти.

У визначенні покарання не останню роль відіграли свідчення потерпілого. Суті конфлікту Семен не пам’ятає. Можливо, соромно стало за власну поведінку. Хоча існує й інша версія: од великої кількості спиртного та ще й поранення справді стався провал у пам’яті.

– Єдине пригадую, – каже потерпілий, – як, тримаючи марлю на моїй рані, Володя сидів поруч і голосив: «Що ж я наробив!»
Претензій до Володимира – жодних. Семен просив суддю не карати.

…Володимира Мунгу визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст.121 ч.1 Кримінального кодексу України. Покарання – п’ять років позбавлення волі. Одначе Шевченківський районний суд міста Києва врахував особу підсудного, його ставлення до того, що відбулося, а також поведінку потерпілого як до вчинення злочину, так і під час його. А тому на підставі ст.75 Кримінального кодексу України підсудного звільнили од відбування покарання. Проте для нього встановлений випробувальний термін – три роки. Саме 36 місяців Володимир не має права навіть нюхати алкоголь, аби знову ложку не переплутати з ножем. А ще суд зобов’язав 44-річного донжуана пройти курс добровільного лікування від алкоголізму.