Небезпечні чебуреки

Ми вже й лік утратили, скільки разів столична влада забороняла стихійну торгівлю в підземних переходах та на виходах зі станцій метрополітену. Серед інших була й заборона користуватися газовими балонами в місцях масового перебування людей.

До редакції надійшов лист санітарного лікаря Галини Митник. Вона повідомляє, що вже не один рік територію столичного метрополітену контролює Київська лінійна санітарно-епідеміологічна станція, що діє при Південно-Західній залізниці. І зазначає: «З огляду на те, що в місцях масового скупчення людей легко передається будь-яка інфекція, метрополітен завдяки застосуванню сучасних дезінфікуючих засобів та ефективних технологій успішно долає ці проблеми».

Однак не все так райдужно. До території метрополітену належать підземні переходи, які ведуть до станцій, а також простір біля входів до цих підземних переходів. Пані Митник пише, що лотки, столи, стійки в таких місцях нагадують більше ринок, заважають вільному пересуванню пасажирів, а в разі виникнення аварійних ситуацій можуть призвести до людських жертв. І наводить перелік станцій, де внаслідок такої торгівлі створюється антисанітарія: «Святошин», «Нивки», «Берестейська», «Харківська», «Либідська», «Петрівка», «Мінська», «Позняки» тощо.

Пропонуємо екскурсію площею перед входом до станції метро «Нивки», що біля кінцевої зупинки тролейбуса №26. Через скупчення стаціонарних і тимчасових торгових точок пасажири тут частенько блукають у пошуках входу до метро. А в ряду встановлених на цеглини кіосків ми побачили один, що залишився поза увагою санітарних лікарів, пожежників і виконавців розпорядження столичної влади. Ви бачите його на знімку. Продають тут чай, каву, біляші, чебуреки, пиріжки з різною начинкою, курячі крильця і стегенця в клярі… Ми зазирнули за прилавок і не побачили холодильника. На термометрі плюс 33. Жіночка дістала пляшку з олією темно-коричневого кольору і долила туди, де смажаться чебуреки. Їх запах насичував повітря навкруги, приваблюючи перехожих. Під «сковорідкою» весело палахкоче голубий вогник, що підживлюється з великого газового балона. Торгівля йде жваво. Та чомусь ніхто не замислюється над тим, що сумнівний фарш пролежав кілька годин на спеці та ще й смажився на бозна-якій олії.

На нещодавній прес-конференції міського голови Олександра Омельченка запитали, допоки існуватиме стихійна торгівля в метрополітені? Він відповів, що 30 червня – то крайній термін. Тобто сьогодні, як за помахом чарівної палички, у метрополітені, його підземних переходах і на підходах до станцій уся ця антисанітарія та вибухонебезпечна торгівля зникне. Щось не віриться. Адже термін припинення «стихії» переносили щонайменше чотири рази.