Люди без голосу

У нашому суспільстві законодавчі норми, виявляється, створені не для всіх. Аби глибше розібратися в цій проблемі, Центр стратегічного планування провів соціологічне дослідження серед безпритульних.

Люди без даху над головою в нашій державі фактично взагалі не мають ніяких прав. Основна причина – відсутність у них реєстрації за місцем проживання. Без неї вони не можуть отримати паспорт, а без паспорта – й ідентифікаційний код. Відповідно, безпритульні не можуть влаштуватися на роботу, отримувати медичну допомогу, здобувати освіту та одержувати соціальні виплати. Та й на виборах, звісно, не можуть голосувати.

Дослідили експерти і основні причини, через які люди стають безпритульними. По-перше, це в’язниця: чимало громадян втрачають житло, потрапивши до місць позбавлення волі. По-друге, в останні роки активізувалися махінатори, які нечесним шляхом заволодівають квартирами. «Втратити житло тепер набагато легше, ніж отримати», – зауважив директор Центру стратегічного планування Роман Нехорошков.

Багато хто, особливо діти, починає бомжувати через сімейні конфлікти. А зовсім мало людей стають безпритульними за власним бажанням – такий уже у них стиль життя.

Соціологи також провели опитування серед експертів і визначили основні шляхи подолання цього явища. Найголовніший – збільшення фінансування соціальних служб. До того ж доцільно вдосконалити правову базу. Народний депутат В.Гошовський уже подав до Верховної Ради проект закону «Про профілактику безпритульності», який гарантує їм основні права людини.