Друга подорож Анни Ярославни

У французькому місті Санлісі – побратимі столичного Печерська – відбулася знаменна подія: тут відкрили пам’ятник Анні Київській – королеві Франції.

В урочистостях з цієї нагоди взяли участь Президент України Віктор Ющенко, мер міста Санліса Артур Деен, голова Печерського району Києва Анатолій Коваленко, понад 500 представників української громади. Саме завдяки ініціативі й старанням районної влади столичного Печерська (пам’ятник виготовили за кошти української сторони скульптори Валентин і Микола Зноби) пам’ять про нашу видатну землячку вшановано у далекій Франції.

Співробітництво між Печерськом та Санлісом розпочалося 24 жовтня 1998 року, коли було підписано офіційну угоду про співпрацю. За роки партнерства зроблено вже чимало: культурний обмін, поїздки дітей Печерська на оздоровлення, приїзд французьких дітей до Києва, проведення міжнародних зустрічей. Логічне продовження партнерських відносин – вшанування пам’яті Анни Ярославни, дочки київського князя Ярослава Мудрого, яка в XI столітті, вийшовши заміж за французького короля Генріха I, була королевою Франції (після смерті похована в Санлісі).

Зупинятися на досягнутому, за словами Анатолія Коваленка, сторони не збираються. У найближчих планах двостороннього співробітництва проведення літніх молодіжних зустрічей на Печерську за участю молоді з міст-партнерів, видання книги «Анна Ярославна – королева Франції», співробітництво між ліцеєм Сен-Вінсент та печерським ліцеєм №109, які спільно досліджують історію життя дочки Ярослава Мудрого.