Дітей вулиці – на оздоровлення

Про нинішнє становище та соціальний захист дітей у Києві йшлося на черговому розширеному засіданні колегії КМДА.

Начальник Служби у справах неповнолітніх Ольга Арканова наголосила: щороку в столиці постійно зменшується чисельність бездоглядних та безпритульних неповнолітніх киян. Але водночас збільшується кількість таких дітей, які в пошуках кращої долі приїздять із регіонів України. «Якщо 2001 року в притулку для неповнолітніх було 609 малолітніх киян, то цього – лише 166», – зауважила пані Арканова. За її словами, останнім часом до притулків зазвичай потрапляють діти, схильні до суїцидів і з порушеною психікою. Проте лише допомоги психолога їм замало. Тож начальник Служби у справах неповнолітніх запропонувала запровадити в притулках штатну одиницю психіатра, який би постійно міг надавати кваліфіковану допомогу цим підліткам.

Ще одна проблема, яку разом із урядом має розв’язати столичне керівництво, – надання освіти безпритульним (хоча ті не дуже палають бажанням гризти граніт науки). Із загальної чисельності неповнолітніх, котрі перебували в притулку з початку цього року (536 вихованців), загалом не навчалися 11 відсотків, незакінчену базову освіту здобули 60 відсотків. А підлітків із загальною середньою освітою – лише один відсоток (6 осіб)!

Разом з освітянськими проблемами виникає й питання оздоровлення «дітей вулиці». Через те, що цього року путівки подорожчали на 50 відсотків, Служба у справах неповнолітніх звернулася з проханням до Київського міського голови виділити додаткові кошти. Що Олександр Омельченко й зробив, збільшивши обсяги фінансування на 300 тисяч гривень. Цього літа в  таборах планується оздоровити більш як дві тисячі важких дітей.