Попереду – Румунія та Польща

Цього року одразу троє випускників Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.Карпенка-Карого стали переможцями престижних міжнародних кіноконкурсів. «Після того як наш студент здобув Золоту Пальмову Гілку, університет дістав нове дихання, – каже його ректор Олексій Безгін, – ми починаємо новий етап, а кількість охочих навчатися в нас значно зросла. Коли абітурієнтів більше, маємо можливість відібрати найкращих із кращих».

Ігор Стрембіцький (майстерня С.Буковського та В.Кукоренчука) і Наталя Конончук (аспірантка кафедри кінознавства) стали лауреатами Каннського фестивалю,  режисер Олексій Росич (майстерня О.Коваля) з фільмом «Тато» став призером Міжнародного кінофестивалю у Лос-Анджелесі, режисер Валентин Васянович (також майстерня О.Коваля) здобув Головний приз Міжнародного журі на кінофестивалі в Клермон-Феррані. Крім того, багато студентів та випускників університету стали переможцями республіканських конкурсів та фестивалів.

Загалом цього року університет випускає понад сто молодих фахівців. «Важко назвати точну цифру – не всім вдасться захистити дипломну роботу, – каже проректор Петро Кравчук. – Це основна наша проблема, оскільки фінансування навчального процесу немає, а зняти дипломну роботу для режисера чи оператора коштує близько 80 тисяч гривень».

Торік університет від-святкував своє сторіччя, попереду ще одна подія – 160 років від дня народження  Івана Карпенка-Карого і 60 років відтоді, як навчальному закладу присвоєно його ім’я.

Керівництво університету  активно налагоджує міжнародну співпрацю. «Нещодавно спілкувалися з німецькою кіношколою та з голівудським продюсером щодо навчання операторів із США у нас, – каже пан  Безгін, – вони, в свою чергу, готові запрошувати наших студентів вивчати продюсерське та сценічне мистецтво в американських кіношколах. Вперше ми набрали експериментальний україно-французький курс майбутніх магістрів. У нас навчаються громадяни Таджикистану, Ірану, Білорусі, Словаччини, Чехії, Данії, Франції. До Колумбії запрошують наших педагогів».

Цього літа студенти-кияни братимуть участь у кінофестивалях  в Румунї та Польщі.