Працевлаштування, дозвілля, житло

Нелегко бути молодим.  У нинішніх  представників цієї частини населення свої  життєві  труднощі, здебільшого соціальні. Нелегко знайти роботу, реалізуватися в суспільстві,  отримати житло. Міська влада  не стоїть осторонь цих проблем. Із метою їх подолання було розроблено   комплекс молодіжних і сімейних програм на 2001 – 2005 роки. Про те, як  вони  втілюються в життя, йшлося  на брифінгу  начальника Головного управління в справах сім’ї та молоді КМДА Олександра Кулика.

– В Києві майже 700 тисяч молодих людей. Одна з найголовніших проблем  для тих, хто йде в   самостійне життя, – працевлаштування. Нелегко буває знайти роботу  випускникам вузів, – розповів Олександр Кулик.–  Не секрет, що роботодавцям   замало знань  дипломованого спеціаліста. Вони вимагають досвіду та навиків, якими більшість учорашніх  студентів не можуть похвалитися. Вирішити проблему працевлаштування у нас намагаються Київський молодіжний центр зайнятості  та молодіжна біржа праці. Тут також  організовують і навчання та перенавчання, підвищення кваліфікації. Молоді люди, які звертаються сюди, можуть  розраховувати на  тимчасову, сезонну, а  іноді й постійну роботу. А  ті, кому  поталанить, можуть пройти стажування  навіть за  кордоном. За послугами  з працевлаштування щорічно звертаються  майже 20 тисяч  молодих людей,  25 відсоткам з них  допомагають знайти роботу, раніше таких було лише 15 відсотків.  Але скористатися   цими послугами можуть   лише ті, що стоять на обліку в районних центрах зайнятості.

Підтримує міська влада і обдаровану молодь та  творчі  молодіжні ініціативи. Щорічно 50 особливо талановитих дітей – переможців обласних та міжнародних олімпіад  отримують  стипендію  Київського міського голови, яка  становить  750  гривень.  150 кращих студентів отримують іменну стипендію,  а  60 – за успіхи в навчанні нагороджуються  іменними преміями.

За словами Олександра Кулика, дбають і про дозвілля дітей та юнацтва. Створюються  підліткові клуби за місцем проживання,  позашкільні заклади освіти та  дозвілля, підтримуються  молодіжні творчі проекти  «Рок-екзистенція», «Перлина сезону», «Парад надій» тощо.

Одним з пріоритетних завдань управління в справах сім’ї та молоді є пільгове  оздоровлення учнів та студентів  під час літніх та зимових канікул. Оздоровчі заклади визначаються  за тендером.  Цього року на оздоровлення дітей  міська влада виділила  на 300 тисяч гривень більше, ніж  торік.  Путівки для дітей-сиріт та  багатодітних сімей, які виховують п’ятеро або більше дітей,   безплатні. Інші пільговики платять від 10 до 30 відсотків повної вартості путівки. Студенти ж відпочивають в Криму, Одеській області, Закарпатті  та Київській області.

А от житлове питання, мабуть, ще довго буде в списку невирішених. Навіть пільговий житловий кредит таланить отримати далеко не всім бажаючим.