Гинуть дерева, потерпають люди

Під час мирної протестної акції в Святошинському районі пролилася кров. Цей випадок стривожив столичну громаду, про нього писали, показували телесюжети. Часом, суперечливо. Кореспонденти «Вечірки» поцікавилися: а що далі?

Ще в сімдесяті роки минулого століття Київ уважався найзеленішим містом Європи. Проте його хаотична й часом невмотивована забудова, що останнім часом набрала нечуваних масштабів, спричинила вирубку зелених насаджень стольного града. Як це, приміром, днями сталося поблизу будинку 13-а, що на вулиці Чорнобильській. Відомо, що у протистоянні із забудовниками (ТОВ «ЕкоБуд») потерпіли деякі мешканці прилеглих будинків. Одна жінка отримала ножове поранення вище коліна. Іншу, кажуть, облили бензином.

– Дісталося нашій Тані, – з болем розповідає її сусідка Світлана Лопушко. – Жінка притулилася до клена й міцно його обняла, аби лише не дати молодчикам зрізати дерево. Тоді вони облили її бензином, намагалися підпалити. На щастя, цього не сталося. Молоді люди фізично міцніші за нас, пенсіонерів, утворили живе коло навколо скверу й за декілька хвилин усі дерева поклали на землю.

Я пішов до квартири, де мешкає подружжя Тєпцових, – Тетяна і Олег. До речі, нещодавно Олега Вікторовича місцевий люд обрав головою будинкового комітету. Він також активний учасник ініціативної групи, що протистояла вирубці зелених насаджень. На жаль, господаря вдома не було. Дружина ж, либонь, налякана нещодавніми подіями, дверей не відчинила. На вулиці Світлана Георгіївна продовжила сумну розповідь про безладдя.

– Ще в квітні 2003 року Київрада виділила прилеглу до нашого будинку землю під забудову. Ми про це й не знали, – обурюється пані Лопушко. – Адже, скажімо, у нашому будинку майже всі квартири приватизовані. Отже, по суті, вважаємося господарями. Проте нашою думкою ніхто не поцікавився. А поставили перед фактом у день знищення скверу. Саме тоді у будинках раптово зникла електроенергія. Чи, бува, наші «жеківці» не були задіяні в цій авантюрі?
– Світлано Георгіївно, власне, а чому вам непокоїтись? Адже зі зведенням поруч сучасної багатоповерхівки директор компанії «ЕкоБуд» Юрій Сербін обіцяє всілякі блага.

– Тутешнім мешканцям не потрібні міні-бойлерні, розташовані в підвалах наших будинків. Ми цілком задоволені нинішньою системою, що безперебійно подає гарячу воду. А те, що нам пропонують, спричнить вібрацію в панельних будинках…

Невдовзі в під’їзді з’явилася кремезна постать 84-річного пенсіонера Федора Жидченка. Обережно ступаючи сходами й підтримуючи рівновагу паличкою, літній чоловік дослухався до нашої розмови. Нарешті зійшовши, мовив:

– Майже тридцять років мешкаю в цьому будинку. Разом із сусідами садили, плекали клени, занесені, до речі, до Червоної книги, груші, яблуні. Які були дерева! І ось тепер усі їх вирізали. Я чув, як вони од болю стогнали. Фактично в облаштованому куточку району хтось хоче розпочати нібито дозволене будівництво.

Тут дуже щільно розташовані школа, дитячий садочок. Якщо, не дай Боже, з’явиться багатоповерхова новобудова, зазиратимемо одне до одного у вікна. Кому таке до вподоби? Ех, скинути б мені кількадесят років, знайшов би управу на тих, хто різав живе.

– Хочу поправити свого сусіда, – сказала Світлана  Георгіївна. – На власні очі бачила угоду на зведення будинку. Вона прострочена. А отже, не має юридичної сили. Інакше кажучи, жодних новобудов поруч з нашим будинком не передбачено.

Інцидентом на Чорнобильській несподівано перейнявся віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Микола Томенко. У своєму зверненні до генерального прокурора Святослава Піскуна урядовець констатує, що 15 червня 2005 року представники «ЕкоБуд» спільно з працівниками невідомої охоронної фірми зрізали 68 одиниць зелених насаджень. Проект будівництва вказаного житлового будинку не погоджено з мешканцями сусідніх будівель. Пан Томенко просить Святослава Михайловича перевірити законність відведення земельної ділянки під будівництво будинку на вулиці Чорнобильській, 9-б – 11-б.

А тим часом мешканці мікрорайону перебувають у підвищеній бойовій готовності.

***

Днями за схожих обставин кров пролилася й в іншому районі столиці – на Троєщині. Так само в «будівельному протистоянні»: літню жінку з пораненою ногою забрала «швидка».