На Інтернаціональній – пальми

Позавчора на Інтернаціональній площі висадили чотири пальми заввишки майже чотири метри. Складна процедура їх висаджування привертала увагу багатьох перехожих. Приїхало й чимало журналістів з газет і телекомпаній. Адже ніколи досі на київських вулицях пальм не було.

– Компанія «Наш сад» разом із агрофірмою «Квіти України» привезла з Італії пальми, – розповів директор компанії Олег Чуприна. – Робимо подарунок місту – клумбу на Інтернаціональній площі. Плануємо зробити те саме у Шевченківському та інших районах, а в цілому висадимо не менш як два десятки екзотичних дерев. Наша фірма – одеська. Своєму місту теж зробили подарунок – в Аркадії висадили цілу алею пальм, близько тридцяти.

– Цим подарунком ви хочете про себе заявити в столиці?

– Це – від душі. Адже ми живемо у Києві. Коли побачили на великій площі невиразну клумбу, то зрозуміли, що можемо стати у пригоді. Погодили питання із трестом зеленого господарства Поділь-ського району і висадили пальми.

– Чому саме пальми? Чи їх не викрадуть? Чи не замерзнуть узимку?

– Хочеться екзотики, адже у Києві пальм на вулицях немає. Вони витримують температуру до мінус сімнадцяти градусів. Але на зиму ми їх викопаємо і помістимо у теплицю. Весною знову висадимо. А щодо того, що їх можуть вкрасти – то це не так просто. Кожне дерево важить майже тонну. Треба кран підганяти, а над головою усюди дроти. Ми розробили спеціальну конструкцію для посадки цієї екзотики. А хто хоче собі на дачі посадити пальму, може купити її у нашому магазині.

Генеральний директор державної агрофірми «Квіти України» Євген Ворокута теж поділився із «Вечіркою» своїми думками:

– Наше основне завдання – «окультурювати» місто, робити його зеленішим, красивішим і, переконаний, якщо кожен підприємець посадить у Києві по два таких дерева, то столиця стане ще красивішою. Сподіваємося за підтримки районних держадміністрацій зробити наше чудове місто таким, щоб воно радувало і наших батьків, і дітей, і нас самих.

Подивитися, як прикрашають Інтернаціональну площу, приїхав перший заступник голови Шевченківської райдержадміністрації Віктор Пилипишин.

– Ви тут задля вивчення досвіду подолян? – цікавлюся у Віктора Петровича.

– Дуже приємно, що є люди, небайдужі до Києва, його екології, оформлення, – відповів він. – Отут вони зробили нестандартний крок. Він спонукає звернути увагу на те, що місто необхідно прикрашати усіма способами. Цей крок – перший. Подивимося, як він спрацює.

– Де у Шевченківському районі плануєте висадити пальми?

– У нашому районі вистачає чудових парків. Зеленбудівці стараються зробити їх ще кращими. Висаджують не лише пальми. А де посадити екзотику, – ще подивимося.

До Києва з Італії привезли вже 20 таких пальм. Кожна віком близько 25 років, що легко порахувати: щороку нижні листки відсихають. Скільки на пальмі таких «пеньків» від листя – стільки їй років. Ботанічна назва цих рослин – віялоподібна пальма. У нас її частіше називають фініковою. А щоб убезпечити екзотику від любителів поживитися за чужий рахунок, її охоронятимуть. Адже кожне дерево коштує 19,5 тисячі гривень.