Мельпомена в аурі модерну

Дещо несподіваних героїв модерних вистав за п’єсами Ірени Коваль «Лев і Левиця» та «Маринований аристократ» ми побачили відповідно 2001-го та 2004-го років на сцені Київського молодого театру. І ось – друга зустріч.

Бурхливо реагували глядачі, небайдужими залишалися й театральні критики після прем’єри вистави «Лев і Левиця» в постановці Станіслава Мойсеєва. Викликала інтерес і постать Льва Толстого як сім’янина, і гра у виставі зірок театру імені І.Франка Богдана Ступки та Поліни Лазової. Ірена Коваль під незвичним для українського театру кутом підійшла до окреслених проблем. «Лев і Левиця» виборола престижну премію «Київська пектораль» у двох номінаціях – «Найкраща чоловіча роль» і «Найкраща режисура». Неординарний задум авторки втілився і в п’єсі «Маринований аристократ», якого поставив той же Станіслав Мойсеєв на сцені Молодого театру.

В основі п’єси пані Коваль – боротьба новітнього, пострадянського, та західноєвропейського мислення. Український актор їде на Захід заробляти гроші. Йому доводиться прислуговувати старому британському подружжю. Але ця стара пара пропонує йому «працювати за фахом»: грати ролі, які віддзеркалюють їхні фантазії. І… актор (у ролі Олексій Вертинський) починає роботу – створює сцени, в яких Стара грає роль Палкої Коханки, а Старий – роль гетьмана Мазепи. Актор розбурхав у обох пристрасть до лицедійства.

Ірена Коваль уже чимало поїздила світом, побачила покровительку театру – Мельпомену в профіль і анфас. Драматург і літературознавець за освітою, викладала літературу та журналістські дисципліни у США і Франції. У 1999 році брала майстер-класи з драматургії при Лондонському експериментальному театрі «Челсі». Вона ініціатор і організатор конференції з відродження та модернізації української драматургії за участю драматургів Великої Британії та України.

І ось пані Коваль підготувала нам новий сюрприз – книгу «Лев і Левиця. Маринований аристократ. Дві п’єси». Твори вийшли друком у Києві українською та англійською мовами. У подарунковій книжці – вкладка кольорових знімків із прем’єрних показів цих вистав на сцені Київського академічного молодого театру.