Будинок майбутнього… з гіпсу

Дедалі швидше сучасні будівельні розробки своєю надійністю та простотою у використанні приживаються в нашому середовищі. Нині вже нікого не дивує словосполучення «монолітно-каркасний», а поняття  «металопластиковий» стало актуальнішим, ніж «дерев’яний». Не за горами й той час, коли традиційні цеглу та бетон витіснить… гіпс. Тим паче, що столичні вчені вже довели всі його переваги і невдовзі споруджуватимуть перший в історії «гіпсовий будинок».

Київські науковці своїм винаходом відкрили двері в новий світ будіндустрії, світ, що стане доступним навіть тим, кому жити ніде, а зарплатня – «нижче середнього». Запропонована ними технологія виробництва надміцного гіпсу – черговий крок на шляху до якісного та недорогого житла. Ще донедавна поняття «гіпс» у будівельників асоціювалося з оздобленням стін та стель. Вони навіть і не здогадувалися, що його можна використовувати як будівельний матеріал, бо він крихкий і зовсім не міцний. Однак саме цей продукт, з точки зору екології, найчистіший.

Така характеристика і стала однією з причин  для розробки нової технології, котра дає змогу отримувати надміцний гіпс. Директор Інституту технічної теплофізики НАНУ Анатолій Долінський розповів «Вечірці», що цей матеріал виробляють із тієї ж сировини, що і звичайний гіпс. «Таємниця ж виготовлення надміцного гіпсу криється у використанні нової спеціальної теплообробки», – зауважив він. Переваги сучасного винаходу – надзвичайно високі. Передусім, надміцний гіпс має високу вогнестійкість і дуже короткий  термін виробництва. Стінові камені з високим ступенем порожнистості, виготовлені на основі гіпсових в’яжучих, мають високу якість поверхні, тож внутрішні стіни не потребуватимуть додаткової обробки. І це ще не всі переваги. До цього переліку слід додати й високий тепловий опір. Тож улітку в таких стінах буде прохолодно, а взимку – тепло. Але, мабуть, найприємніше тут – низька й доступна ціна, яка значно відрізняється від вартості нинішніх будівельних матеріалів. «За нашими підрахунками, виробництво надміцного гіпсу ще й матиме низьку енергоємність», – наголосив пан Долінський. За новою технологією спочатку виготовлятимуть стінові камені. Наступним же етапом стане виготовлення цілих конструкцій.

Звісно, що презентований столичними вченими винахід дуже швидко  зацікавив підприємців та промисловців, а кошти для налагодження його виробництва не стали проблемою (як це зазвичай буває). Незабаром у Києві вже розпочне свою роботу перше підприємство, котре вироблятиме надміцний гіпс. А пан Долінський запевнив, що невдовзі з цього диво-матеріалу на території Інституту технічної теплофізики вже з’явиться й пілотний будинок. І мешкатимуть тут саме сім’ї молодих науковців, котрі щодня працюють над підвищенням нашого з вами комфорту.

ДО РЕЧІ

Нині гіпсові будматеріали виготовляють у Німеччині та Фінляндії. Однак доведено, що за ступенем порожнистості й за теплоізоляційними властивостями вони значно поступаються нашим. Та й міцність у них не та…