«Ми відмовилися від квартирної черги»

Голова правління колективу індивідуальних забудовників «Діброва» Микола Шамрай нам розповів про всі перипетії цього конфлікту.

За розпорядженням Київського міського голови № 1308 1998 року «Діброву» було створено «для малоповерхового і котеджного будівництва в урочищі «Оболонь». За власні кошти. До затвердженого списку увійшло 173 особи (44 родини), чимало з яких перебували на квартирному обліку. Серед них – багатодітні сім’ї, учасники війни, потерпілі він чорнобильської аварії. З огляду на те, що побудують власне житло, черговики навіть відмовилися від претензій на квартири від столиці. Після необхідних формальностей, зокрема затвердження статуту «Діброви», було видано акт резервування земельної ділянки площею 5,14 га. Як вимагає чинне законодавство, 2000 року колектив отримав у Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища АПЗ – архітектурно-планувальне завдання № 00124010521 – на основі якого готується проект будівництва. Уклали угоду з «Київпроектом», що за фінансуванням «Діброви» приступив до проекту.

Перші неприємності почалися тоді, коли закінчився термін акту резервування земельної ділянки, який може бути продовжений на строк дії АПЗ (до 2002 р.). З таким проханням забудовники звернулися до начальника Головного управління земельних ресурсів КМДА Анатолія Муховикова. Як і належить, додали до листа копії АПЗ, довідки з управління статистики та оригінал акту про резервування. Минув місяць, два, три. На телефонні запитання в управлінні відповідали: «Акт готується».

Водночас 2001 року «Діброва» розробила та погодила в управлінні регулювання забудови міста Головкиївархітектури схему генерального плану розміщення об’єкту котеджної малоповерхової забудови в урочищі «Оболонь», затвердженого всіма інстанціями. «Київпроект» до того часу вже закінчив розробку проектної документації цієї забудови.

– Після цього знову звернулися до землеупорядника, – розповідає Микола Шамрай. – А той каже, що не може видати продовження акту резервування землі, оскільки відбулася відповідна нарада, в ухвалі якої зокрема сказано: «Відмовити товариству індивідуальних забудовників «Діброва» як такому, що за період резервування не розробив проектної документації на будівництво, у подальшому резервуванні земельної ділянки в урочищі «Оболонь». Але ж ми маємо проект будівництва! Ось він! Замовлення №359916, кругла печатка. Розпочали розробляти його 2000 року, закінчили 2001-го…

– Пізніше Київрада, – веде далі пан Шамрай, – на підставі протоколу згаданої наради позбавила нас права на земельну ділянку, порушивши вимоги ст. 141 Земельного кодексу України, яка визначає вичерпний перелік підстав для цього – добровільна відмова, припинення діяльності, використання ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам чи не за призначенням, використання ділянки для суспільних потреб – будівництва шляхів, мостів, трубопроводів, шкіл тощо. Юристи кажуть, що за всіма показниками порушено наші права. Суди всіх інстанцій не беруть до уваги, що наші права порушено. Звернулися до Прем’єр-міністра. Якщо не допоможе, звертатимемося до Президента і Вищої ради юстиції. Вдамося до пікетування…