«Обговоренню й оскарженню не підлягає»

Генеральний директор Генеральної дирекції Київради з обслуговування іноземних представництв, депутат Київради Петро Кривонос, відповідаючи на мої запитання, також почувався дуже впевнено:

– Відбулося вже п’ять судів, і всі ми виграли. Коли починали цей проект (а він уже сім років тягнеться), хотіли із «Дібровою» спільно щось зробити. Шукали їх, але не знайшли. Відомо було, що є така структура, але їх ніхто не бачив. Контакт не вдалося налагодити. Маємо в тому урочищі великий проект будівництва, а земельна ділянка, зарезервована для «Діброви» – якраз на в’їзді. Тобто якщо залишити ділянку їм, то в нас не буде цілісного великого проекту. Про що він думав раніше, цей кооператив «Діброва»? В них документів ніяких немає – був тільки акт резервування, а вони своєчасно нічого не зробили, проект не представили і не захистили. Ми їх не ображали.

– Чи є вихід із цієї ситуації?

– Немає. Який вихід, коли затверджено наш проект, під який відведено землю, укладено договір оренди. Вже два мільйони доларів ми вклали в цей проект, що має загальнодержавне значення! На Оболоні буде гольф-клуб, яхт-клуб, п’ятизірковий готель. Там і так через дорогу чорнобильці забруднили всю протоку – все це ми маємо чистити.

А «Діброва» знаєте, скільки будуватиметься? Якщо хоча б теоретично уявити, що їм це  вдалося. 10-15 років. А ми за три роки все «під ключ» зробимо. Це буде комплекс, куди приїжджатимуть іноземні гості, де проходитимуть міжнародні турніри. І, уявіть, їм треба буде проїжджати через приватне будівництво. «Діброва» завтра скаже: «Це наша територія, не в’їжджайте. Зробіть собі дорогу через Дніпро чи щось ще». Чи ми можемо піти на подібне? Ні. Ми подавали до суду, і вони подавали. Суд розглянув об’єктивно. Ця справа всі інстанції пройшла. У цей проект ми такі великі гроші вклали! І зважте, це ж не Кривонос будує хатинку собі чи своїм родичам. Ми робимо загальну справу. Спробуйте знайти інвестора на 150 мільйонів доларів.

Тож я не розумію: чому вони ображені? Хай шукають іншу землю. Це хтось може казати, що Кривонос поганий, але ж суд не може бути поганим. Тим більше, що не один суд був, не одна інстанція – ми дійшли до найвищої. Тож обговоренню і оскарженню не підлягає. Не було жодного рішення на їхню користь.