…а у бідних чуби тріщать

Польська влада занепокоєна провалом переговорів про бюджет Європейського Союзу. Це, власне, і не дивно, адже Польща є найбільшою країною, яка торік набула членства в ЄС, а відтак і фінансова допомога, яку Брюссель має їй виділяти, належить до найвищих.

Ще минулого тижня польська преса радісно інформувала, що проект бюджету ЄС на період з 2007 до 2013 передбачає наплив до країни аж 80 мільярдів євро допомоги. Водночас внесок Польщі до спільної скарбниці мав становити лише 20 мільярдів. Планувалося, що гроші ЄС в основному буде спрямовано на розвиток відсталих східних областей країни, а також як допомогу фермерам.

Тепер, коли на зустрічі лідерів країн Євросоюзу не вдалося досягти компромісу, ці плани опинилися під загрозою зриву. «Це похмілля після минулорічного розширення ЄС відразу аж на десять країн», – вважає польський прем’єр-міністр Марек Белька. На його переконання, багаті країни ЄС, відкинувши проект бюджету, дали зрозуміти, що не бажають аж так щедро, як досі, ділитися грішми з біднішими країнами. Нагадаємо, що торік у першому році членства, Польща отримала понад один мільярд євро фінансової підтримки.

Місцеві ЗМІ наголошують, що бюджет ЄС, ймовірно, буде затверджено тільки наступного року. Проте навряд чи там буде збережено теперішню суму допомоги для Польщі.