У «Єдності» все більше однодумців

Українська партія «Єдність» готується до п’ятого позачергового з’їзду, на якому буде визначено її роль і місце у суспільно-політичному житті України, а також подальший шлях розвитку партії. Про це йшлося на засіданні Центральної ради УП «Єдність», де зібралися керівники регіональних організацій з усіх областей.

Як наголосив виконувач обов’язків голови партії Володимир Яловий, актуальність цього зібрання зумовлена низкою важливих чинників. Партії належить діяти в нових політичних умовах, адже Помаранчева революція і перемога демократичних сил привели до кардинальних змін в українському політикумі. По-друге, визнаний лідер партії Олександр Омельченко прийняв почесну пропозицію ввійти до керівного складу партії переможців – Народного союзу «Наша Україна», а отже, УП «Єдність» повинна обрати нового керманича. Партія також має визначитися щодо участі в парламентських виборах та виборах до органів місцевого самоврядування.

– Основним завданням п’ятого з’їзду партії є необхідність заявити про те, що «Єдність» залишається активним гравцем на політичній арені та продовжує боротися за досягнення своєї стратегічної мети – консолідації українського суспільства, – заявив Володимир Яловий. Підсумовуючи діяльність партії за рік, Володимир Борисович наголосив на правильності рішення попереднього з’їзду про висунення власного кандидата на президентські вибори: партія уникла небажаної участі у перегонах на боці провладного кандидата і таким чином не заплямувала себе недемократичними діями, а натомість сповна скористалася можливістю пропаганди своїх програмних цілей, довела, що є зрілою незаангажованою політичною силою. Як результат, партія збільшила своє членство до більш як 70 тисяч осіб. Лідери і активісти УП «Єдність» не шукали схованок для вичікування під час Помаранчевої революції, вони підтримали справедливий народний протест як на головному майдані столиці, так і на площах інших міст. «Єдність» морально була готовою долучитись до активного опору брутальним діям олігархічних кланів, які намагалися продовжити свою владу в Україні», – зазначив пан Яловий. Адекватно «Єдність» відреагувала на прояви сепаратизму в окремих регіонах, на недолугу політику виконавчої влади, спрямовану на обмеження прав місцевого самоврядування та застосування репресій проти неугодних мерів, сільських і селищних голів. Столиця фактично перетворилася на форпост захисту прав громадян та демократії. Київрада, де найбільшою фракцією є саме «Єдність», зробила все можливе для стабілізації ситуації та недопущення кровопролиття, прийняла рішення про недовіру колишньому складу ЦВК та оголошеним нею результатам виборів. Згодом таке рішення ухвалила і Верховна Рада. Лідер «Єдності» Олександр Омельченко найпершим із представників влади вийшов на сцену революційного Майдану. Навіть східні й південні регіональні організації «Єдності» (а загалом 178 осередків партії) на своїх зібраннях вирішили протидіяти свавіллю провладних сил і ЦВК, закликам до сепаратизму. Члени партії з регіонів, які приїхали виборювати демократію до Києва, знайшли цілодобовий притулок у приміщенні секретаріату «Єдності» на Хрещатику.

Нова влада проголошує народовладдя, що було завжди одним з головних гасел «Єдності». У цьому партія вбачає засади для конструктивної співпраці з усіма однодумцями, сприяння Президентові держави в реалізації проголошеної ним програми дій, бо вірить у його щирість. «Єдність» – центристська національно-демократична партія, що виступає за побудову громадянського суспільства, – наголосив Володимир Яловий. – Ключем до здійснення демократичних перетворень ми вважаємо розвиток місцевого самоврядування у відповідності з Європейською хартією самоврядування». Пан Яловий зауважив, що загалом є всі підстави перші результати нової влади оцінювати зі стриманим оптимізмом. Проте наполегливість уряду йому імпонує, тому «Єдність» готова йти назустріч запропонованим реформам. Тим більше, що партія має і свої проекти, напрацьовані спільно з Асоціацією міст і громад України. Має також і власні застереження до ініційованих владою намірів. Про це буде заявлено незабаром на партійному з’їзді. На ньому також чіткіше визначать союзників на наступні вибори. Нині ж «Єдність» готова співпрацювати з усіма конструктивними політичними силами, з якими має спільну мету.