Дороги, сквери, клумби

Із 15 березня по 15 травня в Києві тривав весняний двомісячник із благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану міста. Результати роботи всіх 10 районів столиці оцінювала спеціальна комісія. Які ж основні досягнення за цей період відзначають фахівці? Офіційні дані на розширеній колегії КМДА навів Сергій Рюмшин – начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва.

У Голосіївському районі відновлено асфальтове покриття внутрішньоквартальних проїздів – 15 тисяч квадратних метрів. У 13 разів більше від запланованих обсягів очищено дерев від омели – 1200. Висаджено майже два мільйони квітів. Відновлено зовнішнє освітлення 540 входів до будинків, що приблизно втричі більше від запланованого. Особливу увагу район приділив лісопарковим зонам відпочинку – провів санітарну очистку на 124 гектарах. Відремонтовано і пофарбовано 1390 контейнерів для твердих побутових відходів. Виконано усі заплановані показники впорядкування приватного сектора. Проведено комплексний благоустрій 87 навчально-виховних закладів.

У Дарницькому районі відновлено асфальт майже на 26 тисячах квадратних метрів доріг, що у 2,5 раза перевищує план; закладено 3,5 га нових газонів, а також відремонтовано 62 га вже існуючих; насаджено 210 дерев на проспекті Миколи Бажана; відремонтовано фасади 32 житлових будинків. Комісія відзначила увагу до приватного сектора (ремонт 7300 погонних метрів мереж зовнішнього освітлення, оновлення і фарбування майже кілометра огорож садиб, встановлення трьох нових і ремонт 200 старих контейнерів для побутового сміття).

Деснянському району вдалося перевиконати обсяги робіт по всіх показниках. Приміром, введено в експлуатацію 19 об’єктів комплексного благоустрою – удвічі більше від запланованого. Відремонтовано 144 і очищено 2170 зливоприймачів. Тут приведено в належний санітарний стан найбільше павільйонів бюветного водопостачання (21), проведено комплексний благоустрій 126 навчально-виховних закладів, а також 79 га виробничої інфраструктури.

Особливими досягненнями Дніпровського району комісія вважає: відновлення асфальту доріг на площі понад 28 тисяч квадратних метрів, що в п’ять разів більше, аніж планувалося; ремонт майже 38 га газонів, що також перевищує план; перевиконано й інші 20 показників.

Оболонський район заслужив слова подяки за введення в експлуатацію 11 об’єктів комплексного благоустрою за рахунок коштів інвесторів (близько 13 мільйонів гривень); відновлення майже 17 тисяч квадратних метрів асфальту доріг; реконструкцію п’яти скверів; на висаджування 1,3 мільйона квітів; за увагу до проблем приватного сектора (хутори Микільський та Редькіне, Пуща-Водиця), де відремонтовано майже 4 тисячі квадратних метрів доріг і понад 2 кілометри мереж зовнішнього освітлення, а ще оновлено і пофарбовано майже 6 кілометрів огорож садиб.

Печерський район найкраще впорався із відновленням доріг – асфальт замінили на площі майже 28 тисяч квадратних метрів, що втричі більше від запланованого. Відремонтували 26 аварійних балконів; 23 тисячі квадратних метрів покрівлі, що удвічі більше, ніж планувалося; оновили і пофарбували 2,6 кілометра огорож приватної забудови, що також удвічі більше від затверджених обсягів.

Серед досягнень Подільського району комісія відзначила відновлення асфальту на майже 24 тисячах квадратних метрів доріг (втричі більше від запланованого); очистку майже 800 дерев від омели; ремонт 42 житлових будинків; виконання усіх запланованих обсягів благоустрою приватного сектора.

Святошинський район відзначився тим, що відремонтував газонів аж 30 га, висадив 28 тисяч кущів. Установлено 469 нових контейнерів для побутового сміття та 8 пунктів прийому вторсировини – найбільше серед районів столиці. Активно наводив лад у приватному секторі.

Солом’янський район заасфальтував майже 11 тисяч квадратних метрів тротуарів та пішохідних переходів, що найбільше серед районів міста. Насадив 1460 дерев, 5240 кущів, більше ніж півмільйона квітів, перевиконавши план. Для збереження газонів і квітників на прибудинкових територіях встановлено 970 погонних метрів декоративних парканчиків. Побудовано п’ять нових дитячих та один спортивний майданчики.

Шевченківський район виконав обсяги всіх затверджених показників. Введено в дію 18 об’єктів комплексного благоустрою; відновлено асфальт на 17 тисячах квадратних метрів доріг (у чотири рази більше від запланованого); проведено реконструкцію 6 скверів, висаджено більш ніж один мільйон квітів; проведено комплексний благоустрій шести промислових зон; перевиконано усі заплановані обсяги робіт щодо благоустрою приватного сектора. Комісія відзначила починання району щодо влаштування квіткових композицій (348 обгороджених квітників на прибудинкових територіях).

Роботи щодо впорядкування об’єктів міської інфраструктури, облаштування територій триватимуть упродовж року.