У Тузли п’ятеро «тузленят»

За рік ми вже, мабуть, встигли звикнути до конфлікту навколо острова Коса Тузла. А тим часом він поступово зникає з карти України. Занепокоєння з приводу цього висловили на засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради щодо забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону поблизу острова Коса Тузла.

Як зауважив голова комісії, народний депутат Ігор Осташ, за останній рік довжина острова зменшилася на 1100 метрів. Сталося це через російську греблю – течія в Керченській протоці зросла в шість-сім разів. І вода розмиває Тузлу. Крім того, неподалік від коси з’явилося п’ять нових маленьких острівців. Суднохідний канал в протоці поволі забруднюється. А в Аршинцевській косі, що на узбережжі Керченського півострова, вода підтопила чотири пансіонати і один житловий будинок. Тепер необхідно шукати додаткові кошти на житло для його мешканців. Завдала дамба шкоди й рибалкам: вилов кільки тут зменшився вдвічі.

Тому заходів слід вживати негайно, інакше Тузла зникне, як Атлантида.

– Справа честі держави – зробити все можливе, щоб укріпити острів уже в найближчі місяці, – підкреслив Ігор Осташ. – Якщо ми залишимо все як є, то можемо втратити десь три з половиною кілометри української території.

Саме таку довжину має російська дамба. Наскільки старший брат просунувся в море, настільки наш острів утік від нього.

У бюджеті для вирішення проблеми Тузли цьогоріч передбачено близько 4 млн. гривень. Члени комісії звертатимуться до Кабінету Міністрів і вимагатимуть, аби уряд якнайшвидше виділив їх для проведення термінових робіт зі зміцнення узбережжя. Починати треба вже зараз, інакше впродовж осені й зими лід і шторми можуть ще більше вкоротити острів.

Окрім екологічних проблем не розв’язано й політичні. У Москві днями завершився черговий раунд українсько-російських переговорів щодо делімітації кордону в Азовському морі й Керченській протоці. Остаточного результату домовленостей чекати ще,  мабуть, довго. Але пан Осташ сподівається, що сторони досягнуть порозуміння хоча б до кінця літа. Тим більше, що місяць тому Росія й Естонія підписали схожий договір про кордон на Чудському озері.

Ігор Осташ від імені комісії виступить на сесії Верховної Ради. А народний депутат Олександр Кузьмук запропонував також звернутися до Ради з національної безпеки й оборони, адже нині мова йде про цілісність території й кордонів України.

На засідання запросили й науковців, які запропонували свій варіант укріплення острова Коса Тузла. Його береги оброблять спеціальною в’яжучою речовиною, а потім встановлять три ряди бетонних плит, які захищатимуть берегову лінію від хвиль та льоду.

Члени комісії домовилися найближчим часом відвідати острів, щоб особисто оцінити ситуацію.