Аргументували гаслами

П’ять депутатів Шевченківської райради столиці, які впродовж десяти днів голодували у сесійній залі ради, припинили акцію протесту.

До цього їх спонукало звернення президії ради Народного союзу «Наша Україна», яке підписав голова ради партії Роман Безсмертний. Керівний орган НСНУ попросив однопартійців припинити голодування і розпочати публічний діалог із іншими політичними силами й представниками місцевого самоврядування району. Президія ради НСПУ також звернулася до Президента України з проханням вивчити причини конфлікту між депутатами і «терміново розв’язати проблему».

А проблема, як наголошують голодувальники, кадрова. Вони вимагають звільнення голови ради і райдержадміністрації Миколи Харитончука, закидаючи, що він нібито підтримував на виборах Віктора Януковича, а також допустив порушення в приватизаційних процесах, розподілі районного бюджету, тендерах тощо. На жаль, журналісти на прес-конфереції не почули конкретних фактів цих порушень, а лише загальні фрази з уст лідера голодувальників Зоряна Шкіряка. Зорян Несторович пояснив, що прес-конферецію «скликали терміново, за кілька годин». Хоч агенція «Інтерфакс» проанонсувала її ще… за день. Від дискусії пан Зорян попросив журналістів утриматися, бо, мовляв, люди знесилені й на них «чекають лікарняні ліжка». Шкіряк пообіцяв надати відповідні матеріали та довідки щодо здоров’я голодувальників згодом.

Однак, схоже, депутати запізнюються з аргументацією не на день-два. Чому вони не виступали проти, припустимо, неправомірних дій керівництва району ще півроку тому, коли не було визначено переможця на президентських виборах? Чому мовчали торік, коли самі ж голосували і за бюджет, й за інші рішення, які нині вважають незаконними? Наразі ж – один аргумент, який можна було прочитати над головами учасників прес-конфереції: «Харитон іди вон!» Ось такий на прес-конференції був тон.